Публикация

Разпространението на хепатит А се задържа на същото ниво

Разпространението на хепатит А в страната се задържа на същото ниво. Няма нови области, в които да са регистрирани повишени нива на заболеваемост. По-високи от нормалното са нивата само в Стара Загора, Хасково и Пловдив, съобщи Министерството на здравеопазването.


В 19 области на страната няма регистриран нито един случай на хепатит А, сред тях са Кюстендил и Пазарджик. В останалите седем има единични случаи, сред тях е Сливен, където са регистрирани 5 заболели.

У нас традиционно случаи на болестта се регистрират всяка седмица през всички сезони. Както вече МЗ предупреди, през тази година страната навлиза в цикъл на малко по-висока заболеваемост. Това означава, че през следващите три-четири седмици все още ще има на места повече случаи на хепатит А.

Министерството е взело всички нужни мерки за ограничаване разпространението на заболяването. Създадена е готовност за разкриването на допълнителни легла в болниците. Към момента подобна необходимост е възникнала само в Стара Загора и Хасково.

Най-важно в случая обаче е хората да обърнат внимание на личната и обществена хигиена, тъй като хепатит А се предава по фекално-орален път, чрез мръсните ръце, съдове или храната. За да се предаде от човек на човек заболяването, е нужен продължителен и тесен контакт. Ежедневните срещи, разговори и ръкостискания трудно могат да доведат до заразяване.

Болестта започва като грип - с висока температура, втрисане, отпадналост и мускулни болки. Първите прояви са нехарактерни. Най-често заболяването започва със смущения в храносмилателната система – тежест или болезненост „под лъжичката” и дясното подребрие, обща отпадналост, липса на апетит, гадене и повръщане, диария или запек. Посочените оплаквания продължават няколко дни и към тях се добавят пожълтяването на очните лигавици и кожата, потъмняване на урината и избледняване на изпражненията.
Заболяването може да протече и без поява на жълтеница.

При всяко неразположение потърсете медицинска помощ.

Коментари