Публикация

Д-р София Ангелова: Около 5-10% грипни вируси, 10-15% коронавируси циркулират в момента

Д-р София Ангелова: Около 5-10% грипни вируси, 10-15% коронавируси циркулират в момента

"Намираме се в сезона на острите респираторни болести, в момента, за съжаление вече се доказаха и грипни вируси, каза за "Хоризонт" д-р София Ангелова, специалист по белодробни болести.

"Но най-честите от септември, когато децата тръгнаха на детска градина и училище, са риновирусите. Около 5-10% са грипните вируси, 10-15% са коронавирусите, сред тях е и Омикрон, останалите по 5% са ентеровирусите, аденовирусите, които много трудно можем да изолираме и много пъти хората сами се диагностицират. Нека да им кажем - основната симптоматика, която се среща в момента е дразнене в гърлото, хрема и последваща кашлица. Грипът се отличава с острото начало - през деня си здрав, работиш, връщаш се вечерта - вдигаш рязко температура, получаваш болки по мускулите и ставите, силно главоболие, светобоязън, тази симптоматика те оставя на легло", поясни още д-р София Ангелова.

И допълни:

"При другите респираторни инфекции забелязваме, че първата симптоматика е свързана с носоглътката - дразнене на гърлото, хрема, впоследствие се появява кашлицата. Много е важно да кажем на хората - три дни "да се пази леглото", няма да се разпространява след другите хора инфекцията и ще се предпазят от усложнения". 

По думите й ОРИ (остри респираторни заболявания) могат да започнат като стомашночревна инфекция и впоследствие и от като инфекция на горните дихателни пътища.

 

Д-р Ангелова заяви, че за ОРЗ няма много силни лекарства, но за грипа има лечение и затова, когато има първи симпотоми на ОРЗ нека човек си направи комбиниран тест за грипове.

грип и циркадни ритми

 

"Разполагаме с много добри лекарства за грип, и ако тестът е положителен, човек ще се излекува с помощта на лекарствата, без да достигне до сериозните усложнения на грипа, затова е важно да си направим теста .Другите респираторни инфекции, включително и Омикрон са по-общите правила за лечение с антивирусни медикаменти, витамин Д и витамин С, цинк," каза още д-р Ангелова.


Тези витамини трябва да се приложат в началото на симптоматиката. Много е добра и ролята на етеричните масла в началото, които влияят на липидната обвивка на вирусите, каза д-р Ангелова.

Коментари