Публикация

Предложение: Мобилна медицинска помощ за жителите на селища без личен лекар

Предложение: Мобилна медицинска помощ за жителите на селища без личен лекар

Живеещите в населени места без личен лекар да имат осигурена мобилна медицинска помощ по график за профилактика, диагностика и лечение, съобщи БНР. 

 

Това предвиждат промени в Закона за здравето, внесени от парламентарната група на "Има такъв народ". Те ще бъдат разгледани на днешното заседание на здравната парламентарна комисия.

 

Мобилната медицинска помощ да е достъпна и за местата, в които няма постоянен медицински пункт или съществуващият не се посещава от лекар поне веднъж месечно, предлагат от ИТН.

 

Предвидено е помощта да се осигурява от специализиран автомобил с екип от поне един лекар или фелдшер и шофьор.

 

Предлага се и създаване на нова агенция, която да контролира мобилната медицинска помощ и провеждането на редовна профилактика за хората в селищата без личен лекар.

Тя ще подготвя и национална програма за превенция и профилактика на здравето на българските граждани.

 

Депутатите от комисията ще разгледат още няколко законопроекта, свързани със здравето, сред които предложението на ПП-ДБ да се въведат правила за така наречената телемедицина.

 

Дейностите ще изискват информирано съгласие от пациентите, след като се запознаят на достъпен език с това какво включват те, очакваните резултати, потенциалните рискове, както и случаите, при които не следва да се прилага диагностика или лечение от разстояние.

 

Ще бъде обсъден и законопроект, с който се въвежда определение за първа помощ. За хората, оказали такава помощ на пострадал или изпаднал в остро състояние, няма да се прилагат финансови санкции, предвидени за оказване на медицинска помощ без нужната медицинска квалификация.

 

На заседанието ще бъде проведен и блиц-контрол със здравния министър.

Коментари