Публикация

17 ноември - Световен ден на недоносените деца, вижте как болници го отбелязаха

17 ноември - Световен ден на недоносените деца, вижте как болници го отбелязаха

Болниците с отделения по Неонатология в Пловдив и Бургас отбелязаха 17 ноември - Световния ден на недоносените деца.

 

 

Екипите на Неонатология и Акушество и гинекология в "УМБАЛ-Пловдив" честваха заедно, а техни гости бяха колегите им от лечебното заведение. Всички родители на недоносени бебета, които посетиха болницата, получиха специални подаръци - шапчици.


В момента в Отделението по неонатология медиците се грижат за 18 деца, от които 6 са недоносени, а други 6 са в интензивен сектор.

От началото на 2023 г. бебето с най-ниско тегло, отгледано тук, е било родено 800 грама.

Неонатология е най-доброто отделение в Южна България, към него е разкрит единственият специален сектор за обгрижване на бебета след операция или проведено друго тежко лечение, казаха от болницата.

 

 

Обновено и надградено до най-високото трето ниво на компетентност, Отделението по неонатология на УМБАЛ „Пълмед“ бе избрало неслучайно датата 17 ноември за своето освещаване с тържествен водосвет за здравето на новородените и на лекарите, акушерките и сестрите, които се грижат за тях. От юни структурата е сертифицирана за извършване на пълния обем неонатологична помощ, включваща и отглеждане и интензивна терапия на преждевременно родилите се бебчета с ниско и екстремно ниско тегло, както и доносени новородени с патология, изискваща интензивно лечение. Два месеца по-късно отделението се премества в новооткритата модерна сграда в корпус D на „Пълмед“, където всички сектори се помещават в просторни зали и стаи,

оборудвани и обзаведени в крак с последните световни тенденции

Отделението по неонатология на УМБАЛ Бургас пък посрещна днешния Световен ден на недоносените деца с 11 пациенти, нуждаещи се от специални грижи и внимание заради ниско тегло и преждевременно раждане.

 

Днес във всеки кувьоз имаше подаръци, картички и сувенири от Фондация „Нашите недоносени деца“, която подкрепя лекарите и родителите в дългия път, който трябва да изминат заедно.

 

По инициатива на неправителствената организация бе организирана конференция „Родени твърде рано“. На нея бе заявено, че усилията на медиците и консултанти по майчино-фетална медицина трябва да бъдат насочени към превенция, за

да не се допускат толкова много преждевременни раждания

Смисълът на днешния Световен ден на недоносеността е да се напомни на обществото и отговорните институции в здравеопазването колко са важни високоспециализираните интензивни грижи и доверието между лекарите и родителите. Едно на десет бебета се ражда преждевременно и за да оцелее, са нужни знания, умения и съвременна апаратура.

Коментари