Публикация

Ефективно повлияване на симптомите при остри вирусни инфекции и грип

Ефективно повлияване на симптомите при остри вирусни инфекции и грип

Острите респираторни инфекции доминират в картината на заболяемостта през зимата и често стават причина за временна нетрудоспособност.

 

В началото вирусното заболяване се характеризира с понижена енергия, температура, болки в гърлото, запушен нос, към които може да се добави и кашлица. Подобрението обикновено започва след около 4-5 дни. По правило настинката е самоограничаващо се заболяване. (1) При някои вируси обаче кашлицата и запушеният нос остават за по-дълъг период от време.

 

Овладяването на симптомите, както и осигуряването на достатъчно и качествена почивка през нощта са ключови за възстановяването. Болките, кашлицата и запушеният нос често пречат на добрия сън и стават допълнителна причина пациентите да се чувстват изтощени през деня.

 

Грипът се отличава от повечето вируси с внезапното си начало. (3) Ако пациентът е в добро общо здраве и в активна възраст, обикновено инфекцията се самоограничава. При условие, че не настъпят усложнения, симптомите изчезват за около 7 дни. (2)

Парацетамол инхибира синтеза на простагландини в ЦНС

Парацетамол е често предписвано средство при ОРВИ. Действа  болкоуспокояващо и понижаващо температурата. Въпреки че точният механизъм на действие на неговите аналгетични ефекти не е напълно разбран, учените предлагат няколко теории, базирани на наблюдаваните ефекти в организма.

 

Парацетамол упражнява ефект върху централната нервна система. Смята се, че действа върху хипоталамуса в мозъка, за да понижи телесната температура и за да въздейства върху определени сигнални пътища на болката.

 

Една от преобладаващите хипотези относно аналгетичното действие на парацетамол е способността му да инхибира синтеза на простагландини в централната нервна система. Простагландините са химикали, които насърчават възпалението, треската и болката. Като потиска тяхното производство, той намалява сигналите за болка и треска, като по този начин облекчава дискомфорта.

 

Освен това някои изследвания показват, че парацетамол може да модулира ендоканабиноидната система, която участва в регулирането на болката. Той може да действа върху рецепторите на ендоканабиноидната система, особено CB1 и CB2 рецепторите, допринасяйки за неговите аналгетични свойства. (4)

 

Комбинираните препарати улесняват пациента


В хода на терапията на ОРВИ пациентите често се затрудняват от необходимостта да комбинират различни съставки според симптоматиката и нуждите си. Така възниква риск от пропуски в приема на лекарствата, което понижава ефективността от лечението. Концепцията на комбинираните препарати е да се улесни терапията, като оптимизират приема на лекарството – две съставки в една таблетка. В допълнение те се отличават и визуално една от друга. Олигрип Ден и Нощ съдържа две различно оцветени таблетки, предназначени за различните части на деня. Едната е за прием през деня, а другата – вечер преди лягане.

 

Дневната таблетка съдържа:

  • 500 mg парацетамол (paracetamol)
  • 60 mg псевдоефедринов хидрохлорид (pseudoephedrine hydrochloride)

 

Нощната таблетка съдържа:

  • 500 mg парацетамол (paracetamol)
  • 25 mg дифенхидраминов хидрохлорид (diphenhydramine hydrochloride)

 

Олигрип Ден и Нощ е показан за краткотрайно симптоматично лечение на назална и синусна конгестия, свързана със симптоми на настинка и грип, като болка, главоболие и/или повишена температура, в комбинация със симптоми, които преди лягане водят до трудно заспиване. Прилага се при възрастни и юноши над 15 години.

 

В бялата дневна таблетка парацетамол е комбиниран с псевдоефедрин - деконгестант, който облекчава запушването в носа и конгестията. В допълнение псевдоефедрин стимулира отделяне на норадреналин, който ободрява още след първия прием на дневната таблетка. Възвръщането на бодростта и енергията през деня позволяват пациентите да вършат всекидневните си дейности. (5)

 

В синята нощна таблетка парацетамол е комбиниран с дифенхидрамин хидрохлорид. Допълнителната съставка е антихистаминово лекарство, чието основно действие е да блокира ефектите на хистамина в организма. Хистаминът е естествено вещество, което се освобождава от тялото по време на алергични реакции или като част от имунния отговор на тялото. Може да предизвика симптоми като сърбеж, кихане, хрема, сълзене на очите и/или кожни обриви.

 

В допълнение към своите антихистаминови свойства, дифенхидраминът има и седативни ефекти, които могат да причинят сънливост. Поради този седативен ефект дифенхидраминът често се използва не само за облекчаване на алергии, но и като помощно средство за сън. (6)

 

Олигрип Ден и Нощ помага ефективно при пациенти със симптоми на ОРВИ, защото препаратът дава бързо облекчение от 1-вия ден и подпомага възстановяването. Таблетките дават по-голямо облекчение на симптомите на настинка и грип в сравнение с болкоуспокояващи средства. Съобразени са с различните оплаквания през деня и нощта. Качеството е гарантирано от производителя, който предлага и друг наложил се на пазара продукт като Олинт.

 

Източници:

  1. https://www.elsevier.eses-revista-offarm-4-articulo-resfriado-comun-13023373
  2. https://www.mayoclinichealthsystem.org/hometown-health/speaking-of-health/facts-about-flu
  3. https://www.cdc.gov/flu/symptoms/symptoms.htm
  4. Bertolini A, Ferrari A, Ottani A, Guerzoni S, Tacchi R, Leone S. Paracetamol: new vistas of an old drug. CNS Drug Rev. 2006 Fall-Winter;12(3-4):250-75. Review.
  5. https://medlineplus.gov/druginfo/meds/a682619.html

ИАЛ-48204-15.11.2023 г.

Коментари