Публикация

Д-р Александър Симидчиев: Опазването на здравето е в профилактиката. Тя не е в НЗОК, а в МЗ

Д-р Александър Симидчиев: Опазването на здравето е в профилактиката. Тя не е в НЗОК, а в МЗ

Опазването на здравето не е в НЗОК, опазването на здравето - ваксинациите и профилактичните програми са в Министерството на здравеопазването.

Това каза пред БНР д-р Александър Симидчиев, депутат от ПП-ДБ.

 

Той обясни, че в Бюджет 2024 има заложена реформа в здравеопазването, която се състои в създаване на фонд "Преференция и профилактика" към здравното министерство, който ще се се финансира от акцизи и данъчни постъпления и се насочва към програми за борба с тютюнопушенето, с наднорменото тегло, с липсата на достатъчна двигателна активност, ефективни програми срещу големите социално значими заболявания - сърдечносъдови, мозъчносъдови, диабетни и онкологични:

"Ние се фокусираме върху НЗОК, защото сме свикнали да мислим, че това е здравеопазването. Финансирането на НЗОК е финансиране на лечебните дейности. ... Правят се промени с известна доза консервативност, но с правилните тенденции. Измества се фокусът към извънболничната помощ с много повече ресурси за процедури, които са в извънболничната помощ. Част от изследванията, които сега се извършват в болници, ще могат да се извършват като амбулаторни дейности в извънболничната помощ".

В предаването "12+3" д-р Симидчиев коментира и възможността Протонният център да влезе в Бюджет 2024:

"Това е една иновативна технология, която би могла да бъде плюс не само за нашата здравна система, но и за реализиране на здравен туризъм от съседни държави към България. ... Парите по ПВУ отпаднаха и въпросът е дали може цялостната ни икономика да издържи на това да финансираме подобни инициативи, чиято възвръщаемост е свързана с хоризонт между 5 и 10 години. ... Дали ще може, или - не зависи повече от Министерството на финансите, отколкото от МЗ".

Коментари

Как ще провеждаш профилактика когато нямаш апаратура за Диагностика?  Прост !  Но Съществен въпрос!