Публикация

Европа срещу цигарите

Животът на пушачите става все по-труден - непушачите ги сочат с пръст, властите ги гонят от заведенията, а цените на цигарите растат ли, растат. Има ли в Европа кътче, където те могат да се наслаждават спокойно на дима?


Дойче веле отбелязва, че на 1 януари тази година Испания въведе пълна забрана на пушенето на обществени места. От ресторантьорския бранш веднага скочиха на протест - мярката можела да доведе до закриването на 350 000 работни места в цялата страна. Повечето клиенти щели да предпочетат да си пият кафето или питието у дома, твърдят засегнатите. Властите обаче твърдят, че 70 на сто от населението на Испания са непушачи. Как изглежда ситуацията в другите европейски страни? Къде животът на пушачите е най-спокоен?

Цигарите - зад решетки

Швеция е първата европейска страна, въвела забрана на тютюнопушенето. През 1994 година властите забраняват пушенето в обществените сгради, в обществения транспорт и на работното място. От 2005 г. пушенето в заведения е позволено само в отделени помещения. От 2008 г. пък важи и забрана за пушене в затворите.

Финландия налага първата забрана през 1995 година. Тази забрана обхваща пушенето в обществените сгради и на работното място. От 2007 г. е забранено да се пуши и в ресторантите. В баровете е позволено само в отделни помещения.

Румъния реагира през 2002 г. - тогава в страната се въвежда забрана за пушене в обществените сгради. За заведенията, които са по-малки от 100 кв. метра и не предлагат храна, забрана няма.

През 2004 г. частични забрани се въвеждат и в Ирландия, Холандия и Норвегия, като най-обхватна е забраната в Ирландия - освен в обществените сгради и на работното място, там не се пуши и в затворите и хотелските стаи.

България и Италия реагират година по-късно. През 2005 г. в двете страни в сила влизат забрани за пушене на работното място и в заведенията, като се позволява отделянето на помещения за пушачи.

През същата година Естония забранява пушенето във всички обществени сгради и културни институции, както и в обществения транспорт. От 2007 г. частично са засегнати и заведенията.

Белгия и Люксембург въвеждат забрана през 2006 г. Белгия забранява пушенето на работното място, а от 2010 и в заведенията, в които се предлага храна. В Люксембург забраната не засяга дискотеките. А в заведенията забраната важи само за часовете, обичайни за закуска, обяд и вечеря.

Без дим под водата

През 2007 г. Великобритания налага пълна забрана за пушене в заведенията и на работното място. Преди броени дни пък здравните власти в страната обявиха, че ще раздават на пушачите безплатни никотинови лепенки за отказване от пушенето. Всъщност забрани важат и във всички останали страни на ЕС, като някои държави реагираха едва през 2010 година.

Интерес предизвиква един случай отвъд границите на Европа: всички американски моряци ще трябва да откажат цигарите, след като военноморският флот реши да забрани пушенето на борда на подводниците. В Пентагона са на мнение, че в затворено пространство, каквото са подводниците, рисковете от пасивното пушене са прекалено тежки. Пушачите сред американските „подводничари” представляват 40% от личния състав, което е двойно повече от средното за страната ниво.

Коментари