Публикация

Водещи участници в сектора Здраве с обща платформа за балансирани решения

Водещи участници в сектора Здраве с обща платформа за балансирани решения

В началото на ноември 2023г.  се състоя среща между  представители на Управителните съвети на  Български лекарски съюз (БЛС), Български фармацевтичен съюз (БФС), Асоциацията на научноизследователските фармацевтични производители (ARPharM), Българската генерична фармацевтична асоциация (БГФармА),Българската асоциация на търговците на едро с лекарства (БАТЕЛ), Българската асоциация за развитите на паралелната търговия с лекарства(БАРПТЛ).

 

Представителите на посочените съюзи и организации се обединяват около следните основни насоки за намиране на общи подходи при обсъждане на бъдещи политики в областта на осигуряването на лекарства за българските граждани:

 

  • Съюзите и обединенията, представляващи елементи и структури на веригата на производство, логистика, изписване и отпускане на лекарства, осъзнават и приемат като своя основна цел и отговорност осигуряването на достъп на българските граждани до лекарствено лечение в домашната и болничната помощ, чрез гарантирането на добре фукционираща система на предписване и отпускане на качествени, ефикасни, безопасни лекарствени продукти отговарящи на европейските стандарти, както и постоянна, стабилна и непрекъсната верига на доставки.
  • Предложенията и действията от тяхна страна са насочени към усъвършенстване и развитие на политиките и регулациите в системата на снабдяване, предписване и отпускане на лекарствени продукти и отговарят на изложената по-горе основна цел.
  • Във връзка със сериозната полемика в медийното пространство по повод въвеждането на електронната рецепта и проблемите, появили се при отпускането на предписани медикаменти, изразяват подкрепата си за дигитализация на процеса на предписване и отпускане на антибиотици и антидиабетни лекарствени продукти за нуждаещите се български граждани. Призовават МЗ да намери балансирани решения на основата на практиките в страните от ЕС, за вида на предписването и сроковете на въвеждане, така че да не се нарушават правата на пациенти, лекари и фармацевти.
  • Подписалите представителни организации настояват за активно и равноправно участие  в обсъждането  и изработването на прозрачна за обществото пътна карта за дигитализация на всички етапи по веригата на снабдяването с лекарства, от входа чрез производителя или вносители, през ТЕ, предписващи лекари, до ТД отпускащи и верифициращи лекарствените продукти.
  • Представителните организации в този формат поемат ангажимент да констатират и обсъдят  предизвикателствата, свързани с въвеждането на дигитални инструменти в България, и заедно да предлагат при необходимост и спешни конкретни решения на съответните институции, отговорни за Здравето на българските граждани.
  • Институциите могат да разчитат на  комплексен, експертен формат за разрешаване на кризисни проблеми в здравеопазването, включително и  дигитализацията.

Настоящата обща платформа остава открита за присъединяване на организации и обединения споделящи изложените принципи.

Организациите  и съюзите подписали отвореното писмо:

 

1.      Български лекарски съюз - БЛС

2.      Асоциацията на научноизследователските фармацевтични производители (ARPharM)

3.      Българската генерична фармацевтична асоциация (БГФармА)

4.      Българската асоциация на търговците на едро с лекарства (БАТЕЛ)

5.      Българската асоциация за развитите на паралелната търговия с лекарства(БАРПТЛ)

Коментари