Публикация

БЛС се обяви за задължително продължаващо медицинско обучение

БЛС се обяви за задължително продължаващо медицинско обучение

Българският лекарски съюз ще настоява Продължаващото медицинско обучение (ПМО) да стане задължително. Това стана ясно на  VI национален конгрес на съсловната организация на тема „Политики в здравеопазването“, в която участват водещи специалисти, болнични мениджъри, представители на академичните структури и други представители на здравния сектор.  

 

От съсловната организация ще предложат иницииране на законодателна инициатива за изработване на Наредба за задължително продължаващо медицинско обучение, съобщи проф. д-р Милена Станева, член на УС на БЛС.

“Заради бурното развитие на науката и на медицината като част от нея придобитите знания остаряват в рамките на пет години. Медицината е област, в която обучението трябва да продължи цял живот, това е морален дълг на лекаря – започва в първия момент, в който прекрачим прага на университета и продължава цял живот“, посочи проф. Станева.

Тя изнесе данни, според които продължаващото медицинско обучение е задължително в 13 държави от ЕС, а в други шест то е доброволно и задължително. 

 България е сред 10-те страни, в които ПМО е изцяло с доброволен характер. Продължаващото обучение е хаос, на много места то е оставено в ръцете на фармацевтичните компании, което е срамно и недопустимо, каза акад. Лъчезар Трайков, ректор на Медицински университет – София. Според наблюдението му, включително и на отлично организираните от фармацевтичните компании симпозиуми, 40-50% от българските лекари не ходят на тях. За продължаващото медицинско обучение трябва да има подкрепата на Министерството на здравеопазването и на политиците, каза още той. Ако не го направим задължителен този процес, той отново ще се размие, допълни акад. Трайков. От страна на Медицинския университет по отношение на продължаващото медицинско обучение ще имате пълно съдействие, увери акад. Трайков. Ако продължаващото обучение не стане задължително и не носи съответните кредити, неговата посещаемост би била минимална, каза още акад. Трайков и допълни, че медицинските сестри също имат желание да посещават подобни форуми. 

 

Според БЛС

надграждаща квалификация трябва да е задължителна, като се създадат условия за стимули, но и санкции

ПМО трябва да се провежда от медицинските университети, министерствата на образованието и здравеопазването, научните дружества по специалности и други акредитирани институции.  „Начинът на акредитиране трябва ние да го предложим на законодателя“, уточни д-р Маджаров. „Предлагаме всички заедно – дружества по специалности, академични среди, асоциации на болници – заедно да определим правилата, а ролята на обучението е на дружествата по специалности и университетите“, допълни той.  

 

По думите на Маджаров ролята на БЛС трябва да е свързана с това да организира лекарите по места, регионалните колегии  и ролята й е  на лекарска камара.

Отговорността за качеството на обучението трябва да е на дружествата, университетите и образователните институции

 

Конгресът на БЛС продължава и утре, когато се очаква да бъде подписан Меморандум за сътрудничество. 

 

По данни на БЛС само 60 на сто от лекарите последните години се явяват на някакви форми на продължаващо образование, най-вече организирани от фармацевтичната индустрия. 

"БЛС има договореност да използват Европейската точкова система за продължаващо обучение. Това ще е само в полза на идеята за въвеждане на задължително продължаващо образование и у нас", изтъкна Маджаров.

Коментари