Публикация

Д-р Кокалов: Парите за здравеопазване трябва да очертаят реформи за увеличаване на профилактиката

Д-р Кокалов: Парите за здравеопазване трябва да очертаят реформи за увеличаване на профилактиката

Парите трябваше да очертаят и конкретни реформи за увеличаване на профилактиката. Дали ще отидат за това е въпрос и на контрол, нещо, което се дискутираше в Надзорния съвет, защото единодушно с колегите подкрепихме бюджета, но искаме да сме сигурни, че парите ще отидат за профилактика, а няма да бъдат записани като такива. Това заяви д-р Иван Кокалов, член на Надзорния съвет на НЗОК в "Денят започва".

Реформите трябва да бъдат едновременно и навсякъде

а сега се правят на парче и поради силния лобизъм в парламента", каза д-р Кокалов.

 

Той обясни, че трябва да има промени в начина на финансиране на болничната помощ.

 

"Пътеките не са начин за финансиране, а начин за качество", допълни д-р Кокалов.

"Основните проблеми в здравеопазването са липсата на персонал и начинът, по който се финансират лечебните заведения. Много от общинските болници ще останат недофинансирани. Ние очаквахме там да има реформа. Много млади лекари бягат в чужбина", подчерта той.

По думите му

системата е устойчива към момента

"Дефицит на средства в касата няма. Имаме резерв от 3%, касата няма дефицит. Надзорът следи за това как се харчат парите и да има такива", обясни д-р Кокалов.

Според него дигитализирането в здравеопазването предполага, че ще има все по-малко случаи на злоупотреба за средства.

 

Включете се в дискусията "Ще доведе ли повишеният бюджет за здравеопазване до по-добри резултати"👇

 

Коментари

Иване, Иване, ти си като вечната Амбър-откакто е създадена системата ти си Надзора на НЗОК! И какво свърши затези 23години от създаването на НЗОК-ще ти кажа-едно нищо , нула ,освен присъствието ти в Надзора /с парите ,които вървят с него/ и с омразата ти към лекарското съсловие,към което ти като бивш рентгенолог,отдавна не принадлежиш.Крайно време е да отстъпиш топлото си местенце /като външен министър на КНСБ-както те наричат/, на по-млади  и подготвени хора ,готови да помогнат за една здравна ситема ,добра както за пациентите ,така и за хората ,работещи вътре в нея.

Как ще организираш профилактика без апаратура за Диагностика?

Кокалов,привет от  Д-р Луизова /извинявай,че не те  наименувах с доктор,но ти сега си профсъюзен деятел.Нима ще предъвкваме стари установени истини.

Просто е. Трябва да се действа,крайно време е,много се изложихме-здравеопазването-системата не работи ,не е ли ясно ? Пример -ОПЛ се превърнаха в диспечери,което води до деградация на професионализма.
Тази структура на  здравната система е изпортена навсякъде по света.
 Да припомня ,че е и много стара-от  времето на  Арчибалд   Кронин /Цитаделата/.  Вие,които се занимавате на високото ниво погледнете статистиката
за България,тя е страховита!  Поздрави -Бистра,бъди здрав.