Публикация

Политиката за нулев COVID в Китай - причина за големия брой пневмонии сред децата

Политиката за нулев COVID в Китай - причина за големия брой пневмонии сред децата

Няма нищо тревожно в масовите случаи на пневмония при децата в Китай, тъй като не е идентифициран никакъв нов патоген, заяви пред Bloomberg TV Bulgaria проф. Радостина Александрова от Институт по експериментална морфология, патология и антропология при БАН.

 

В страната са се

сблъскали с един коктейл от добре познати респираторни заболявания –

грип, респираторно синцитиален вирус, аденовируси и микоплазма пневмония, като причината за това са продължителните и много строги мерки, свързани с политика за нулев COVID.

 

Проф. Александрова цитира научното издание Lancet, в което се описва, че пневмонията предизвиква епидемии в Азия и конкретно в Китай на всеки една до три години, а последната такава е била в края на 2019 година. Тя обаче

прекъсва много бързо заради мерките срещу COVID-19

и до началото на тази година разпространението на патогена е било много ниско.

 

Завръщането към един по-нормален начин на живот на практика доведе до срещата на много деца с някои патогени за първи път. Това няма как да не повиши ръста на болните, 

каза проф. Александрова.

 

И припомни, че

подобна картина е наблюдавана и в Европа, и в САЩ още миналата година

Не трябва да се забравя, че ноември и декември са най-студените месеци в Китай. Освен това тази пневмония засяга основно малки деца, което показва на учените, че не става дума за някакъв нов патоген, просто защото хората от по-високите възрастови групи явно са се срещали с нещо подобно и не са засегнати толкова силно.

Коментари