Публикация

Денков критикува отхвърлянето на бюджета на НЗОК в парламентарната комисия

Денков критикува отхвърлянето на бюджета на НЗОК в парламентарната комисия

Неприемането на план сметката на НЗОК вчера в комисия е удар по лекарите и пациентите. Това заяви премиерът Николай Денков в началото на днешното заседание на Министерския съвет.

„Бюджетът за здравеопазване е рекорден – над 1,1 млрд. лв. в повече, който вече стана 8 млрд. лв. годишно. Над 3 млрд. са предвидени за болниците, включително 60 млн. лв. повече, за да се подготвят лечебните заведения за извънредни ситуации, аварии и катастрофи. Приоритет са засилването на профилактиката, ранното диагностициране на хронични и злокачествени социално значими заболявания. Разработват се нови програми за профилактика и ранно откриване на заболяванията. За всичко това има финансиране в бюджета”, заяви Денков.

Той изтъкна електронизацията като друг основен приоритет, който ще гарантира изсветляването на системата, къде отиват парите и изнасят ли се незаконно лекарства.

 

„Електронизацията, включително и електронните рецепти, са ключова част от здравната ни реформа. За разлика от аналоговите процеси с неясни резултати, дигиталните системи дават възможност за ясен анализ и определяне на ефективни здравни политики. Това означава подобряване на здравето на хората и увеличаване на продължителността на живота", заяви Денков.

 

Премиерът каза още, че е поет

ангажимент за увеличаване на възнагражденията и условията на труд на медицинските специалисти

и да се търси решение на проблема с нарастващата възраст на лекарите в България и намаляването на техния брой. Той призова здравното министерство да затегне контрола против злоупотреби в болниците.

 

>>>>>Актуална дискусия за медицински специалисти! Включете се!

Коментари