Публикация

Пл. Таушанов: Пациентите у нас са по-беззащитни от обвиняемите

Пламен Таушанов, председател на Българската асоциация за закрила на пациентите, заяви, че около 8% от преминалите през болници и най-вече операции пациенти имат увреждания и половината от тях – поради лекарски грешки, т.е. около 1000 пациенти годишно.


Той уточни, че публично достояние чрез медиите  стават само десетина  случая годишно.
 
Първият проблем е, че няма експертиза в  досъдебното и съдебното производство , посочи Таушанов. В пресконференцията участваха тежко потърпевши от лекарски  грешки пациенти, които описаха  подробно своите случаи, както и продължаващите с години перипетии  в опит да потърсят правата си по юридически път.
 
Все още няма Закон за защита на пациентите, а те според  Пл.Таушанов  са в по-тежка позиция от обвиняемите, които имат гарантирана адвокатска защита. Той подчерта, че поредните случаи на лекарски грешки показват отново, че системата за гарантиране правата на пациентите не работи.
 
Асоциацията е отправила до премиера писмо с 9 въпроса и не е удовлетворена от отговорите на министъра на здравеопазването, които според пациентската организация са уклончиви, с обтекаеми срокове и  неконкретизирани отговорности.

Пламен Таушанов каза: „Настояваме за Фонд за обезщетение на пациентите, за професионална отговорност на лекарите и медицинските екипи по европейски стандарти. Не може да е застрахован лекарят за 10-20 хиляди, при положение че застраховката за ПТП е 1 млн. Всеки лекар във Франция е застрахован за не по-малко от 3 млн. евро. Цялата процедура за получаване на обезщетение трае до 6 мес. и  се извършва по извънсъдебен път”.

„Няма страна в Евросъюза с такава застраховка на лекар. Дори и застраховани за тези смешни суми, няма протоколи, по които да се види какво е сгрешил лекарят” -  каза председателят на БАЗП.  Не е уреден въпросът с процедурата за получаване на информирано съгласие. И тя се прилага формално и непълно.

Според асоциацията  липсата на електронно досие на пациента позволява да се подменят данни,  да се дописват експертизи. Липсва  регистър за отклоненията и инциденти при лечение, няма напредък в работата по уеднаквяване  и детайлизиране на изискванията за изготвяне на медицински документ.
 
При изрично задължителна норма да се прави аутопсия на починалите в болница, това става при по-малко от  5% от случаите.
 
Пламен Таушанов коментира последните нашумели случаи на лекарски грешки с думите: „Видимо е желанието да се прикрие истината”.

Коментари