Публикация

Парламентът избра проф. Момчил Мавров за подуправител на НЗОК

Парламентът избра проф. Момчил Мавров за подуправител на НЗОК

Проф. Момчил Мавров беше избран за подуправител на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК), съобщи БТА. Той е номинация на ПГ на ГЕРБ-СДС.

 

„За“ гласуваха 103 народни представители, „против“ бяха 83, нямаше "въздържал се". Кандидатурата подкрепиха от ГЕРБ-СДС (68)  и ДПС – 35 депутати.

 

„Против“ бяха 57 народни представители от „Продължаваме промяната - Демократична България“ (ПП-ДБ), „Възраждане“ – четирима, „БСП за България“ – 21, един независим народен представител.

 

Мандатът на подуправителя е до 30 ноември 2028 г.

 

При представянето на единствената кандидатура председателят на здравната комисия Костадин Ангелов (ГЕРБ-СДС) посочи, че проф. Мавров има повече от 10 години професионален опит в системата на здравеопазването и в областта на управлението на здравеопазването, в управлението на НЗОК като председател на Надзорния ѝ съвет, в управлението на УМБАЛ „Свети Георги“ ЕАД, Пловдив, като заместник-директор по административните и икономически въпроси.

 

Номинацията предизвика дебат в пленарната зала, който продължи близо три часа.

Обвинения в лобизъм, нецензурни изрази, призиви за оставка на правителството

коментари за изминалия местен вот, прекъсване на заседанието заради размяна на реплики от място съпровождаха дългата дискусия.

 

От „Продължаваме промяната - Демократична България“ (ПП-ДБ) упрекнаха „Възраждане“, че с тяхна помощ точката за избор на подуправител на касата е била включена в днешното пленарно заседание. Парламентарната група е против кандидатурата на проф. Мавров, тъй като имало някои притеснителни неща в доклад на ДАНС, който е в секретното деловодство на Народното събрание, стана известно от думите на Искрен Митев (ПП-ДБ).

 

От „Възраждане“ се обявиха против превръщането на длъжността „подуправител“ на НЗОК в изборна, защото било отказ от отговорност. Това беше повод Цончо Ганев да поиска и оставката веднага на правителството. Той обаче видя и друг изход от ситуацията, който доведе до спор с Даниел Лорер от ПП-ДБ. Според Ганев „има една фигура, която може да обедини НС, доказан професионалист, национален капитал“. Г-н Лорер, поемете отговорността, кандидатирайте се за подуправител на касата и ние ще ви подкрепим, за да сложим край на тази вътрешнокоалиционна драма, призова Ганев.

 

Как ще обясните на вашите избиратели, че сте параван на един грешен избор, отговори му Даниел Лорер (ПП-ДБ). А колежката му Росица Йовкова попита има или няма прокурорско разследване срещу проф. Мавров. "Възраждане“ имат два избора днес – или да гласуват против, или да подкрепят ГЕРБ и ДПС, коментира Искрен Митев (ПП-ДБ). Вие от „Възраждане“ не сте алтернатива и днес ще изберете  един човек, който ще хвърли „черна сянка“ върху Народното събрание, подчерта той.

 

Свидетели сме на активно мероприятие, което се скалъпи още при избора на управител на касата, защити номинацията на проф. Мавров председателят на здравната комисия Костадин Ангелов (ГЕРБ-СДС). Много скоро тази грешка ще бъде поправена, отбеляза той и припомни избора на управител на Касата, когато ГЕРБ са оттеглили кандидата си заради публикация,  "за да няма съмнения, че той не отговаря на критериите на вестник “Капитал“. По думите му избраният за ръководител  на касата Станимир Михайлов е човек, "който няма понятие от здравна система". Кандидатът за подуправител е част от системата на управлението на здравеопазването от 2010 г. - всичко това се случва, защото цари страх да не би подуправителят да следи какво прави управителят, заключи Ангелов.

 

Хубаво е, че върнахте хронологията, за да стане ясно какви хора предлагате - съмнения за корупция, както за управителя, така и за подуправителя, взе думата Георги Свиленски от „БСП за България“.  Но напомни на Ангелов, че Михайлов е избран и с техните гласове. Вие знаехте ли къде се намирате, когато го избирахте - 8 млрд лв. ви държат, вкопчили сте се в тях и не се интересувате дали има сигнали в ДАНС или другаде, коментира Свиленски и, както и Цончо Ганев, поиска оставката на кабинета.

 

Преди това заседанието беше прекъснато за 15 минути по искане на председателя на парламентарната група на "БСП за България" Корнелия Нинова.

 

Беше срамна работа, като се избираше това правителство, сега става все по-срамна, посочи след възобновяване на заседанието Тома Биков от ГЕРБ-СДС. Ние сме на път така да катастрофираме заедно, да надигнем протестна вълна срещу това управление, което ще причини  много тежки щети за цялото българско общество, предупреди той. Давайте да си преосмислим поведението, защото тези, които критикуват правителството, имат големи основания да го правят, посъветва Биков.

 

Днешният дебат е показателен как се управлява страната, коментира председателят на ПГ на „Има такъв народ“ Тошко Йорданов. С безкрайната си наглост искате тук да ви решаваме проблемите, ама разберете се с ГЕРБ и ДПС, защо искате опозицията да ви решава проблемите, не сме длъжни да ви гласуваме, продължи той.

 

След гласуването и преди началото на парламентарния контрол, председателят на Народното събрание Росен Желязков даде почивка заради безредици в залата.

Коментари