Публикация

Д-р Христо Вълков от ИСУЛ е носител на Наградата за млад учен на МУ-София

Д-р Христо Вълков от ИСУЛ е носител на Наградата за млад учен на МУ-София

Асистент д-р Христо Вълков, дм, Катедра по гастроентерология, УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“ беше удостоен с една от най-престижните награди на МУ-София на тържествената церемония по отбелязване на 106-годишнината на един от най-старите университети в България. Той получи отличието за млад учен на името на акад. Асен Хаджиолов за своите постижения в областта на медицинската наука и преподаване в областта на клиничните науки.

 

Научните интереси на д-р Вълков са в областта на възпалителните чревни заболявания (ВЧЗ). През м. април т.г. той защити блестящо своя дисертационен труд, който беше посветен на на ранната диагностика и профилактика на колоректалния карцином при пациенти с ВЧЗ, под научното ръководство на един от най-големите специалисти в тази област – проф. Д-р Пламен Пенчев. Д-р Вълков и проф. Пенчев бяха в основата и на това българската гастроентерология да бъде поставена на картата на Европа в областта на ВЧЗ. По-рано през годината Клиниката по гастроентерология на УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“ получи специална награда от Европейската Крон и Колит организация за приноса си към създаване на европейска платформа за тези заболявания.

„Тази награда е за всички колеги от Клиниката по гастроентерология на ИСУЛ и от Катедрата по гастроентерология. Всеки е дал своя принос за нея. Благодарен съм и щастлив“, каза след награждаването д-р Вълков, който получи отличието си от проф. д-р Теофил Седлоев, зам.-декан на Медицинския факултет и хирург в Клиниката по хирургия на столичната болница.

По време на официалната церемония ректорът на МУ-София акад. проф. д-р Лъчезар Трайков раздаде дипломите на заелите академични длъжности „професор“ и „доцент“ за изминалата 2022-та година. Сред тях бяха урологът от УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“ д-р Еленко Попов, който е доцент към Катедрата по урология, анестизиологът д-р Цветомир Маринов, който е доцент към Катедрата по анестезиология и интензивно лечение и д-р Виктория Жекова, ръководител на МДЦ „ИСУЛ – Царица Йоанна“, което е доцент към Факултета по обществено здраве на МУ-София.

 

Още една от наградите, които бяха присъдени по време на тържеството, също има отношение към УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“. Трифон Попов, който е студент пети курс, беше отличен за високи постижения в овладяването на медицинската наука. През последните четири месеца бъдещият д-р Попов беше болногледач в Клиниката по кардиология на ИСУЛ.

 

Коментари