Публикация

Безплатни прегледи за кожни алергии от 4 до 8 декември в УМБАЛ „Александровска“

Безплатни прегледи за кожни алергии от 4 до 8 декември в УМБАЛ „Александровска“

От 4 до 8 декември УМБАЛ „Александровска“ отново ще бъде партньор в ХV-ата Национална кампания за диагностика и профилактика на кожните алергични заболявания. Тази година инициативата е насочена към пациентите, страдащи от контактен дерматит. По време на кампанията хората ще бъдат преглеждани безплатно от 9:30 до 12:30 часа, в кабинети №118 и №122 на партера на Клиниката по кожни и венерически болести, след

задължително записване на тел.: 02/ 9230 495.

При необходимост ще бъдат провеждани и безплатни кожно-алергологични тестувания само в дните 4 и 5 декември, съобщиха от лечебното заведение.


Алергологичното тестуване е единственият доказателствен метод за установяване на контактна алергия, която може да се прояви навсякъде, но най-често се локализира по ръцете и клепачите.


„Практиката показва, че

един от всеки петима пациенти с кожни оплаквания се оказва с контактна екзема

(контактен дерматит)“, посочи на пресконференцията в БТА доц. Жана Казанджиева, дерматолог в УМБАЛ „Александровска“ и координатор на кампанията.

По думите ѝ

в топ 3 на кожните алергени са никелът, кобалтът, текстилните бои и лакове

Следват парфюмните съединения и каучуковите производни в играчките на децата. В последните години специалистите отчитат и алергия към някои от умните часовници. Съдържанието на никел дори и в минимални количества в тях реагира с потта и се образуват никелови катиони с алергенен потенциал. „Модерни“ алергени може да бъдат и някои гел лакове, някои от мастилата за временни татуировки, дезинфектанти с активен кислород, използвани в СПА центрове“, допълни още доц. Казанджиева.

Основни симптоми на кожната алергия

са екзема по ръцете и/или обриви по лицето и тялото. Те може да бъдат съпътствани от лющене, сърбеж, парене. По време на кампанията е препоръчително да се консултират хора с реални оплаквания, поради ограничения състав на екипите и тяхното доброволно участие в кампанията.

 

XV-ата Национална кампания за диагностика и профилактика на кожните алергични заболявания се провежда под надслов „Контактна алергия със и без атопичен дерматит - причината е важна“, по инициатива на Секцията по дерматоалергология към Българското дерматологично дружество и е под егидата на Европейската академия по дерматология и венерология и Европейската инициатива за профилактика на професионалните заболявания на кожата.


Снимка: УМБАЛ „Александровска“

Коментари