Публикация

Приеха бюджета на НЗОК на първо четене

Приеха бюджета на НЗОК на първо четене

С гласовете на ГЕРБ-СДС, ДПС и „Продължаваме промяната - Демократична България“ бюджетът на Здравната каса за догодина е одобрен на първо четене.


В ключовите ресорни комисии при първото гласуване ГЕРБ-СДС и ДПС се въздържаха от подкрепа на финансовата рамка за здраве, чиято стойност е над 8 милиарда лева, предаде БНР.

 

>>> Включете се в дискусия в CW по темата👇


Най-сериозните критики очаквано дойдоха от опозицията основно от „Възраждане“ и „Има такъв народ“. Техните тези препращаха редовно към вчерашния скандал около избора на подуправител на здравната каса от БСП поискаха реформи в бюджета.

„1 милион българи - около 15% от населението, са без здравни осигуровки. Това трябва да е сериозна причина за безпокойство заради ограничения достъп до медицинска помощ. Но и тук не виждаме политики за преодоляване на този проблем“, заяви Георги Гьоков.

Той подчерта и редица други проблеми, например

недофинансиране в основни сектори, проблеми с набавянето на лекарства и медицински пособия

Д-р Александър Симидчиев от „Продължаваме промяната“ – „Демократична България“ пък обърна внимание, че 26% от парите в бюджета за здравната каса са предназначени за лекарства.


„В здравеопазването традиционно от десетилетия насам моделът не е най добрият, който може да функционира, вместо да помислим как да работим заедно, ние тук се стремим да се замеряме с кал и да се опитваме да си мерим на кой реториката е най-голяма“, коментира д-р Симидчиев.


Министърът на здравеопазването Христо Хинков определи

бюджета като най-добрия от 15 години насам

и подчерта, че голяма част от посочените проблеми по време на парламентарния дебат в здравната система всъщност не са пряко свързани с Касата.

„С изключение може би само на едно. А то е, че Здравноосигурителната каса би трябвало да намери сили и да отказва сключване на нови договори за клинични пътеки с нови и нови болнични заведения“, каза здравният министър.

В края на разискванията д-р Костадин Ангелов от ГЕРБ показа документи от парламентарната трибуна, с които според него се доказва нарушение, което е дадено, за съгласие на отваряне на нова частна болница във Варна.


Източник: БНР

Коментари

Има хора, които не са запознати с възможностите и предимствата на това, да са здравноосигурени, особено при работили за различни периоди извън страната. Предлагам да се сформират мобилни екипи към НЗОК и РЗОК, и лека кампания дори, за да включим още  неосигурени пациенти в системата.На принципа на обикалянето на учители по домовете, но подходящо за целта.Пациентите са запознати с клишета, понякога верни, понякога не и едно просто обяснение би могло да бъде достатъчно.