Публикация

Първите военни лекари положиха Хипократова клетва

Първите военни лекари положиха Хипократова клетва

17 абсолвенти от първия в историята на България випуск от специалността „Военен лекар” положиха Хипократова клетва и се дипломираха по специалност „Медицина“ на тържествена церемония във Варна.

Обучението им стартира през август 2017 г.

по тристранния проект между ВМА, ВВМУ и МУ – Варна. Месец по-късно курсантите се заклеха във вярност към Родината.


През октомври 2023 г. на официална церемония във ВМА те получиха и първите си офицерски пагони, след което бяха разпределени във военните формирования.
Професия „Военен лекар” е за отдадени и самоотвержени хора, за които спасяването на човешки животи е призвание и дълг, а патриотизмът – дълбоко осъзнато убеждение.


Мисията на военния лекар е милосърдие, което България е доказала в стотици задгранични учения и мисии, а в своята нас 130-годишна история Военномедицинската служба на Българската армия е изпратила десетки хиляди български медици в най-горещите точки на света.

Предимства

  • Без такси за обучение и в двата университета;
  • Гарантирана реализация след завършване с договор за работа като военен лекар – 10 години;
  • Осигурено настаняване, хранене, военно и медицинско облекло, учебници и учебни пособия, стипендии, участия в научни форуми – таксите, за които се поемат изцяло от ВМА;
  • В края на шестгодишното обучение получават 2 дипломи: магистър по медицина и бакалавър по специалност „Организация и управление на военни формирования на тактическо ниво”;
  • Възможност за специализация във ВМА, където ще се учат от специалисти на световно ниво.

Добрата подготовка на завършилите тази дисциплина им дава възможност за повишаване на квалификацията не само в България, но и във всички страни-членки на НАТО.

Работата при екстремални условия е не просто приключение

но и изпитание на личностните качества и професионализма. Там българските военни лекари непрекъснато доказват, че военната медицина е не просто специалност, а отговорна кауза, достъпна само за най-смелите професионалисти, които рискуват живота си за другите, вземат най-бързото и най-животоспасяващото решение в най-екстремната ситуация.


С добрата си професионална подготовка и висок дух, военните ни медици извоюваха авторитет на сериозни партньори при изпълнение на операциите в различните мисии. По този начин Военномедицинска академия издига не само международния авторитет на Българската армия и на държавата, но и с натрупания си опит гарантира сигурността на населението.

снимки: ВМА

Коментари