Публикация

Порязали сте се? Сложете захар или мед на раната

От години „захар” е мръсна дума. Тя е обвинявана за всичко – за затлъстяването, сърдечните болести, диабета, разрушаването на зъбите, акнето...


Трябва обаче да знаем, че захарта има и някои предимства. Тя, например, е по-добрият вариант от всички изкуствени подсладители, особено тези, които се съдържат в диетичните напитки.

Резултатите от изследване на 2,600 души показали, че хората, които пият диетични безалкохолни, са с 47% по-високо тегло, отколкото тези, които не го правят, и са двойно по-застрашени от затлъстяване.

Захарта има и още едно предимство. Тя може да лекува порязвания, одрасквания, изгаряния и дори по-големи рани без да оставя белези. Захарта убива бактериите и възстановява тъканта по-добре от всички антисептични и дезинфектиращи кремове.

Много преди захарта да бъде обявена за враг се е знаело, че тя е антисептик. Още преди 4,000 години в древен Египет хората са били запознати с нейното чудотворно действие.

Обитателите на джунглата в Амазонка често се нараняват, когато  преминават през гъстата растителност, и страдат от ухапвания на различни насекоми. В районите с тропически климат раните се инфектират много лесно и местните жители ги лекуват със захар.
Това лечение се практикува и в някои страни от Африка и Азия, а в Австралия и Нова Зеландия лекуват раните с мед.

Захарта и медът съдържат много глюкоза –захарта се използва от организма за енергия.  И двете имат лечебни свойства, но медът лекува по-бързо инфекциите.

По време на проучване 58% от пациентите са излекували раните си с мед, а само 19% с конвенционални антибиотици.  При 85% от хората инфекцията е изчезнала след като раната е била третирана с мед, докато само при 30% инфекцията е била овладяна с други средства.

След 21 дни лечение с мед 99% от пациентите са излекували раните си в сравнени със 75% излекувани с други средства.

Захарта и медът предотвратяват образуването на коричка върху раните и оставането на белези. Според учените, те предизвикват производството на хиалуронова киселина, която пречи на образуването на коричка.
 
Евтино, лесно и ефективно!

Следващият път, когато се порежете, одраскате или изгорите, опитайте да третирате раната със захар или мед:

1. Направете кашичка от вода и захар или използвайте само мед.

2. Наложете я върху раната и сложете лепенка.

3. Сменете превръзката по някое време през деня, за да не се залепи за раната.

Коментари