Публикация

Пациенти предупреждават за проблеми с търговете за лекарства в болниците

Изразяваме безпокойството си относно реда за заплащане на лекарства за онкологични заболявания и диализа, което в момента се осигурява по реда на Наредба № 34 и ще се осигурява от 1 март 2011 г. чрез търгове от лечебните заведения.


Това посочва в отворено писмо конфедерация „Защита на здравето”.

Пациентската организация изразява опасение, че при компрометиране на търга или обжалване няма кой да обезпечи лечението на пациентите, както и че не се гарантира използването на средствата по предназначение в случаите, когато има натрупани дългове на болничните заведения.

Според КЗЗ с промяната ще настъпи хаос при организирането на десетките търгове, като контролът на тези търгове от страна на държавата и от неправителствените пациентски организации ще бъде затруднен.

„След проведени срещи с ръководствата на лечебните заведения в областните градове може да обобщим, че повечето от болничните заведения нямат информация и готовност относно провеждането на тръжните процедури, което от своя страна поставя под въпрос достъпа ни до лекарствено лечение”, отбелязва организацията.

Тя предлага Министерството на здравеопазването да проведе за 2011 г. процедура за доставка на лекарствата чрез централизирана обществена поръчка, а покриването на медикаментите за онкологични заболявания и диализа от НЗОК да започне от 2012 г., като отпадне тръжната процедура по Закона за обществените поръчки.

От конфедерация „Защита на здравето” искат още през втората половина на 2011 г. да се подготви системата на здравната каса за преминаването на тези медикаменти, включително и финансовото обезпечаване.

Коментари