Публикация

Ново проучване изследва възможностите за възстановяване сред респираторни инфекции

Ново проучване изследва възможностите за възстановяване сред респираторни инфекции

Изтощението, съпроводено от умора и слабост са често срещани след прекарано грипно или друго вирусно заболяване. Липсата на енергия може да продължи до няколко седмици или дори месеци, като пречи на обичайното всекидневие. Има различни обяснения за тези оплаквания.

 

На първо място умората е свързана с тежестта на инфекцията, която се е усложнила например до бронхит или пневмония.

 

 

 

Друга причина за появата на отпадналост и умора са пораженията върху централната нервна система. Ако вредите са по-сериозни, понякога към тях се появяват и неприятни симптоми на главоболие и замайване. Не са редки случаите на промени в настроението. Умората понякога кара хората да  изпитват чувство на безпомощност, депресия и стрес, подсилени и от ограничената активност.

Нанесените поражения върху нервната система

се свързват също така с нарушения на нормалния ритъм на съня. В резултата типични са загубата на енергия и сила. Това също води до затруднения в изпълнението на ежедневните задачи.

 

Вследствие на грипа може да се появят и някои сърдечни, дихателни проблеми. Те обикновено изискват повече време за възстановяване.

 

Има начини организмът да се възстанови по-бързо и успешно с помощта на витамини и аминокиселини. Те въздействат целенасочено върху механизми, свързани с енергията и така човек преодолява умората и чувството за отпадналост. Има много изследвания през последните няколко десетилетия върху приема на аргинин аспартат, магнезий, витамин В6 и биотин, както в комбинация, така и поотделно.

 

 

Изследване от края на февруари 2023 г., направено от учени от Университета по медицина и фармация в Крайова, Румъния, изследва

ролята на Аргинин аспартат, Магнезий, Витамин В6 и Биотин при възстановяване от респираторни инфекции

Пациентите са с оплаквания от физическа и психическа умора. По време на проучването те са разделени на две групи, като на едната е давана препарат, съдържащ аргинин аспартат, магнезий, витамин В6 и биотин, а на другата такъв, в който има L-аргинин и ябълчена киселина (2-хидроксибутандиовата киселин). Възстановяването им е оценявана по специална скала, като се наблюдават общи, психически и физически резултати в продължение на три месеца. Изследванията показват, че нивото на умора намалява с 68,7% при първата група и с 27,7% при втората. Отчетена е и връзка между по-бързото възстановяване, възрастта на хората и това дали имат някакви съпътстващи заболявания.

 

Заключеното на румънските изследователи е, че аргининът е привлекателна алтернатива за пациенти с леки до умерени форми на умора. Той е приемлив за пациентите от психологическа гледна точка, защото се възприема от тях не като лекарство, а като хранителна добавка. Освен това е установено, че аргининът проявява синергични ефекти, когато се прилага едновременно с други добавки като ябълчена киселина, магнезий, биотин и витамин B6.

Амбинор Енерджи е уникална комбинация

от четирите важни за организма съставки - Аргинин аспартат, Магнезий, Витамин В6 и Биотин. Препоръчва се неговия продължителен прием след прекарана грипоподобна инфекция. Подходящ е за възрастни и деца над 14-годишна възраст, като препоръчителната дневна доза е 1 ампула, 1-2 пъти дневно. Може да се разтваря във вода и сок.

 

 

 

Освен за възстановяване след прекаран грип или друг респираторен вирус той помага за:

  • Повишаване на жизнения тонус;
  • Преодоляване на физическа умора след натоварване и активен спорт;
  • Преодоляване на психическа умора при стрес, пътуване и натоварване в работата;
  • Повишаване на концентрацията и способността за запаметяване на информация, особено по време на изпити, сесии;
  • Преодоляване на отпадналост и умора, свързана със сърдечно-съдови, неврологични и други заболявания.

Коментари