Публикация

Министър Хинков: Заставам зад решението си за смяната на директора на „Пирогов“

Министър Хинков: Заставам зад решението си за смяната на директора на „Пирогов“

Министърът на здравеопазването проф. Христо Хинков направи изявление пред медиите след днешното редовно заседание на Министерския съвет. Поводът е отстраняването на д-р Валентин Димитров от поста изпълнителен директор на УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов“.

 

Директорът на „Пирогов“ д-р Валентин Димитров е освободен от поста


„Като министър на здравеопазването аз съм натоварен със задължението да нося отговорност за всички дружества в патримониума на моето ведомство. Когато получавам доклад от структурата, определена със закон, в който са установени нарушения, водещи до сериозни финансови злоупотреби в „Пирогов“, аз, като министър, съм длъжен да предприема необходимите действия, в противен случай мога да бъда обвинен в безстопанственост“, посочи проф. Хинков.


Той заяви, че

всичко, което е предприел, е спрямо установените закони в страната

и застава зад своето решение.


„Както и премиерът съобщи вчера, докладвал съм му за нарушенията в „Пирогов“, но решението за освобождаването на директора на болницата си е мое. Заповедта е подписана от мен на 27 ноември, но не е влязла в сила, защото към този момент не е била връчена. Документите на предложения от мен нов изпълнителен директор са внесени в Търговския регистър за вписване едва на 4 декември“, заяви още здравният министър и уточни, че процедурата по освобождаването на директора на „Пирогов“ изтича едва тогава, когато в Търговския регистър е вписан новият изпълнителен директор. Законодателят е предвидил в подобни казуси да няма вакуум и да не се нарушава приемствеността в управлението на дружеството.


Проф. Хинков бе категоричен, че изпълнителният директор на „Пирогов“ е материалното отговорно лице на дружеството и като такъв носи персонална отговорност за всички сключвани договори, плащания и др.


„Към момента

финансовата загуба на „Пирогов“ е 31 408 000 лв.

и се е увеличила със 7 милиона в сравнение с миналата година. Размерът на собствения капитал на дружеството е под размера на записания, което означава, че то е декапитализирано“, заяви министърът.


Той посочи, че одитният доклад е предоставен и на прокуратурата, и на АДФИ, и на Сметната палата, и на ДАНС, които от своя страна са предприели по-нататъшни действия.

Коментари