Публикация

Здравният министър за казуса „Пирогов“: Не правя циркове, а си върша работата

Здравният министър за казуса „Пирогов“: Не правя циркове, а си върша работата

„Не правя циркове, а си върша работата. Не може всички професионални решения на поста, който заемам, да бъдат съгласувани с политически лидери“. Това каза в интервю за „Тази сутрин“ министърът на здравеопазването проф. Христо Хинков по повод скандала около смяната на директора на болница „Пирогов“.

 

След като на 5 декември стана ясно, че Министерството на здравеопазването е направило рокада в спешната болница, от ГЕРБ заплашиха, че повече няма да подкрепят в парламента проекти на правителството и блокираха приемането на бюджета на държавата за 2024 г.

 

В резултата на това министърът на финансите Асен Василев обяви, че проф. Хинков трябва да подаде оставка, защото „блокира държавата“.

„Няма да подам оставка за такова неща. Тя трябва да се поиска от премиера, който ме е назначил и после да се гласува в парламента. Но моите професионални решения, които се изискват от закона, не мога да ги консултирам на политическо ниво. Те не са политически решения“, подчерта министърът на здравеопазването.

„Ако не взема тези решения по отношение на казуса „Пирогов“, може да бъда обвинен в безстопанственост. Затова правя този ход. Това, че това обърква някакви сметки и създава проблеми от политическо естество, аз не мога да го реша“, коментира още той.

 

Като

пример за нарушения на сегашния директор на лечебното

заведение д-р Валентин Димитров той даде три обществени поръчки за медицинска апаратура, всяка за над 70 000 лв., без да е извършено задължителното съгласуване с Министерството на здравеопазването.

 

Директорът носи отговорност за обществените поръчки, защото неговият подпис стои опд тях, категоричен е проф. Хинков.

 

По думите му най-голямата спешна болница в страната запада от 10-15 и затова много добри специалисти я напускат. 

 

Относно твърдението, че лечебното заведение е на печалба, той коментира, че това се дължи на изтеглен заем. „Със заема  той изчиства всички задължения до момента. Това не означава, че предприятието е на печалба, това означава, че е декапитализирано“, уточни министърът.

 

За да докаже твърдението за декапитализация на болницата той

обяви данните за загубите на лечебното заведение

– към 30 септември 2023 г. те са 31,4 млн., лв., а към 30 септември 2022 г. са били 24,3 млн. лв.

 

На въпроса защо не е съобщил за рокадата в „Пирогов“, която е направена още преди 10 дни, той отговори: „Знаех какво ще се случи“.

„Няколко пъти консултирах смяната с проф. Ангелов, той ме убеждаваше да не го правя. Очевидно от него идва най-голямата съпротива“, каза още министърът на здравеопазването.

В разговора по телефона се включи и проф. Костадин Ангелов от ГЕРБ. „Ще помоля Христо Хинков да не ме използва като смокинов лист и да се крие зад мен“, призова председателят на Комисията по здравеопазване в парламента.

 

Той е категоричен, че и Хинков, и премиерът Николай Денков са обявили, че директорът на „Пирогов“ няма да бъде сменен, защото в одитния доклад на болницата няма нищо притеснително.

Коментари