Публикация

Д-р Александър Симидчиев: Хората в "Пирогов" са притеснени от всяка една промяна

Д-р Александър Симидчиев: Хората в "Пирогов" са притеснени от всяка една промяна

"Пирогов" е една от петте най-големи болници в България, а средствата, които НЗОК отделя за здравеопазване, в тях има няколко различни сфери на здравната система. Най-големите болници взимат значителна част от ресурсите. През петте най-големи болници минава оборот толкова, колкото общо през цялата доболнична помощ. Това коментира в студиото на "Денят започва" д-р Александър Симидчиев, зам.-председател на Комисията по здравеопазване в НС и депутат от ПП-ДБ.

 

Според него, всяка една от системите в здравеопазването е затруднена:

"Всичките системи, включително и големите болници са поставени пред големи предизвикателства, основното което е нестабилността, неустойчивостта на системата. Имаме толкова нестабилна политическа обстановка, че никакви смислени, стойностни, устойчиви, дългосрочни политики не могат да се реализират от хората, които са призвани да правят това. Когато някой е поставен на поста да бъде министър на здравеопазването, той поема отговорностите да управлява една суперсложна система."

На него му се търси отговорност и за действия и за бездействия, т.е. той е поставен на границата между това дали да прави нещо или да не прави нещо по конкретен казус и трябва да може да оправдае както действия, така и бездействия, добави д-р Симидчиев.

 

Той посочи, че не може да съди нито д-р Валентин Димитров, нито здравния министър:

"Но когато има документи със съответни изводи вътре, ангажимент на тези, които управляват системата е да са сигурни, че данните в документите да бъдат изяснени докрай."

По думите му, хората в "Пирогов" са притеснени от всяка една промяна, защото здравната система функционира толкова крехко, че всяка една промяна потенциално се приема като огромен риск.

 

По отношение на одитния доклад на болницата, д-р Симидчиев каза, че това което се чете в него са нарушения, свързани с обществените поръчки и неща, които са възлагани на индивидуално договаряне с ограничаване на възможността за избор на изпълнители.

Коментари