Публикация

Ръст на заболели от варицела и скарлатина

Ръст на заболели от варицела и скарлатина

Ръст на заболелите от варицела и скарлатина в страната. Това показват данни от Националния център по заразни и паразитни болести.

 

През последната седмица са регистрирани 546 нови случая на варицела в страната, което е със 141 души повече от предходната седмица, посочват от Националния център по заразни и паразитни болести. От началото на годината в страната са регистрирани 29116 случая на варицела. За същия период през изминалата година са регистрирани 22256 случая. Което означава 6860 души повече.

 

Новите случаи на скарлатина са 250 за последната седмица. От началото на годината в страната са регистрирани 10 501 случая. За същия период през изминалата година са регистрирани едва 523 случая. Тоест увеличението на болните от скарлатина е с цели 9978 души повече в сравнение с миналата година.

 

С настъпването на студените месеци се увеличава

броя на заболелите от грип и остри респираторни заболявания

Случаите на грип са сравнително малко, но има бум при респираторните аденовируси и пневмониите.

"Увеличава бройката на пациенти с респираторни заболявания. Покачва се броят на хората със симптоми като температура, главоболие, хрема, болки в гърлото. Що се отнася до варицелата и скарлатината, това са инфекциозни заболявания, които нямат сезонност. Имахме няколко случая на варицела. Основната причина за увеличението на болните е, че заради застудяването на времето децата стоят повече в закрити помещение, на ясла, в детска градина и в училище и заразяването помежду им става по-лесно", обясни Гергана Николова - личен лекар.

Тя призова хората да се ваксинират за грип, особено ако попадат в рисковите групи - с хронични заболявания, преживели инфаркт или над 65-годишна възраст. Ваксина има и за варицела.

"Сега е удачно време за ваксина. Не е подходящо пациентите да чакат за поставяне на ваксината до януари, когато се очакват епидемични нива на грипа, защото организмът няма време да си изгради антитела след поставянето на ваксината", посочи още д-р Николова.

Коментари