Публикация

Болните от хепатит в Пловдив – тройно повече спрямо предишни години

Инфекциозната клиника към Университетската болница „Свети Георги” в Пловдив има капацитет и възможност да реагира, ако се запази тенденцията от последните дни за увеличаване на болните от хепатит А.


Това съобщи д-р Андрей Петров, началник на хепатитното отделение в клиниката. В момента лежащо болните с тази диагноза са 76 души и са от различни райони – Първомай, Раковски и Пловдив. Според него в Пловдивско има огнище, ендемичност с вирусен хепатит, тъй като сега броят на болните е увеличен два-три пъти в сравнение с 2008-ма, 2009-та и 2010-та година.

По данни на РИОКОЗ средно на ден се регистрират по 7-8 случая на вирусен хепатит, като повечето от заболелите са мъже на възраст от 20 до 50 години. „Въпреки че броят на болните от жълтеница расте, все още не можем да говорим за епидемични стойности”, каза д-р Ели Кунчева от инспекцията. По думите й все още не може да се даде и логично обяснение защо болестта се проявява сред силния пол и то при хора в работоспособна възраст.

„По принцип хепатит А е заболяване, което е типично за детската възраст и сред групи от хора с ниска хигиена и без голяма здравна култура, но факт е сега, че от него се разболяват предимно българи с различен социален статус и образование”, посочи тя.

От инспекцията съобщиха още, че продължават да търсят вероятния източник на заразата, като паралелно с това ще продължат и масовите проверки в обществените заведения и училищата.

„Фактът, че е трудно да се каже откъде тръгва сегашната инфекция, е притеснителен.” – коментира ситуацията  д-р Петров. Той е категоричен, че се налага съвременна изследователска дейност и органите на РИОКОЗ трябва да направят всичко възможно да се открие източникът на заразата.

Специалистът припомни, че по време на епидемията от хепатит в Пловдив през 2006 г. е било по-лесно да се локализира източникът на заразата. Подобни епидемични взривове през годините е имало и в други региони, което дава основание да се говори и за цикличност в проявите на взрив на болестта хепатит.

„Ние го наричаме натрупване на горивен материал”, обясни д-р Петров. И допълни, че за да възникне такъв взрив на болестта, са необходими три условия – да има източник на заразяване, да съществува механизъм за предаване на инфекцията и да има възприемчиво население.

Според него към момента ваксината е най-доброто средство за предпазване от вирусен хепатит, защото тя дава пожизнен имунитет. Д-р Петров е категоричен, че е необходимо тази ваксина да бъде прибавена към задължителните в българския имунизационен календар. По думите му предстои обсъждане на този въпрос и епидемиолозите ще бъдат твърдо за промяната.

„Може би това е и причината в момента жителите на ромските квартали в Пловдив, които преди години бяха масово имунизирани, сега да не се разболяват, потвърди директорът на РИОКОЗ д-р Ваня Танчева.

Коментари