Публикация
Синтетичните оцветители причиняват хиперактивност?
Оцветителите в храната често се поставя, за да подобрят външния вид на продукта, но освен кристален блясък на коктейлните череши и посиняване на езика от близалките синтетичните бои може би причиняват и други проблеми.
Изследване, публикувано в сп. „Лансет”, показва, че изкуствените оцветители могат да доведат до хиперактивност и поведенчески проблеми при подрастващите.
Някои експерти твърдят обаче, че хранителните бои са безопасни и не оказват влияние върху здравето, но обществото е загрижено, тъй като оцветителите се използват предимно за продукти, консумирани от деца.
Производителите могат да влагат в храните и естествени багрила, но това значително променя себестойността на продукцията, както и не винаги се постигат еднакви цветове.
Въпреки че доказателствата, свързани с вредата от изкуствените оцветители, да са недостатъчни, учените препоръчват да се избягва консумацията им, за да се избегнат нежелани последствия.
Коментари