Публикация

Затруднен достъп до лекарства

В Българското сдружение на болните от болестта на Бехтерев са постъпили сигнали за това, че аптеки в Русе, Варна, Хасково, Кърджали, Чирпан, Стара Загора и Балчик не отпускат биологични медикаменти за хората, страдащи от това заболяване.


Причината е, че здравната каса не е плащала на аптеките за периода след средата на октомври. Това принуждава някои аптеки да отказват да закупуват тези лекарства, тъй като те са прекалено скъпи и не знаят кога касата ще им възстанови направените разходи.

Сдружението изрази тревога по повод отказ на НЗОК да утвърди протокол за биологични средства на пациент. Въпреки че той е преминал през лекарска комисия, касата приема, че е излекуван и няма повече нужда от лечение.

Председателят на сдружението Живко Янков припомни, че болестта на Бехтерев е хронично и прогресиращо заболяване, т.е. ако пациентът не е в ремисия, то се обостря.

Учредена е Организация на пациентите с ревматологични заболявания в България. Нейният председател Цвета Апостолова поясни, че идеята е да се обединят всички пациенти, страдащи от такива заболявания, за да се борят с многобройните проблеми, които са поставени пред тях.

Коментари