Публикация

Д-р Николай Брънзалов: Нужна е информационна кампания за профилактични прегледи на хората

Д-р Николай Брънзалов: Нужна е информационна кампания за профилактични прегледи на хората

Населението в България няма информация за профилактичните прегледи. Няма как общопрактикуващите лекари да обяснят на всеки един пациент какво включват те. От Министерството на здравеопазването е обещана такава информационна кампания - това коментира в студиото на "Денят започва" д-р Николай Брънзалов - зам.-председател на УС на БЛС и общопрактикуващ лекар.

 

Според него,

докторът не може да бъде виновен

за това, че пациентите не посещават кабинета му, за да си направят профилактичния преглед:

"Който е пожелал и е дошъл в нашите кабинети, ние сме му го направили. Въпреки всичко, търсим и хората, но аз това не го приемам. Необходимо е да се направи по-мащабна информационна кампания."

Не трябва да се натоварват само личните лекари с този тип дейност. Те работят по Национален рамков договор за медицински дейности, поясни д-р Брънзалов. И допълни, че личните лекари все още нямат достъп до електронните здравни досиета на пациентите в техните листи, за да ги информират, какво се случва.

 

По отношение на

изписването на антибиотици

д-р Брънзалов каза, че никъде в Европа няма наложено изписване на лекарства само на електронна рецепта.

"Имаме проблем не само с антибиотичната резистентност, но и с купуването на лекарства в аптеките. Никъде обаче не се съобщава думата контрол. В момента може да влезете в аптеки и да си купите лекарства, които по принцип са по лекарско предписание, без пациентът да е видял очите на лекаря. Трябва да се прави контрол на изписването, но той трябва да бъде навсякъде. Защото те ни звънят по телефоните да им изпишем антибиотик, без да сме ги видели и прегледали", обясни той.

Д-р Брънзалов изрази резервираност към рекордния бюджет на Здравната каса от 8 млрд. лева за 6,5 милиона българи, което се пада по 100 лева месечно на всеки един.

Коментари