Публикация

Касата ще заплаща за Fulvestrant при лечение на мъже с рак на млечната жлеза

Касата ще заплаща за Fulvestrant при лечение на мъже с рак на млечната жлеза

НЗОК ще заплаща лечението с Fulvestrant за мъже, които страдат от злокачествени заболявания на млечна жлеза. Това ще се извършва съгласно Списъка на противотуморните лекарствени продукти за лечение по амбулаторни процедури № 6 „Системно лекарствено лечение при злокачествени солидни тумори и хематологични заболявания“ и № 7 „Амбулаторно наблюдение/диспансеризация при злокачествени заболявания и при вродени хематологични заболявания“. Лечението е по клинични пътеки № 240, 242, 243, 244, 245, 246, 248, 249, 250.1, 250.2, 251.1, 251.2 и 252.

 

Промяната е съгласувана с експерти от научното дружество по медицинска онкология

 

До момента здравната каса не можеше да заплаща за лечението с Fulvestrant на мъжете с рак на млечната жлеза. Причината е, че в кратката характеристика на медикамента е посочено, че се прилагат само при постменoпаузални жени. Именно това беше и основанието Комисията за експертизи по чл. 78, т. 2 от ЗЗО в ЦУ на НЗОК да отказва предписване на лекарствения продукт на мъже с диагноза карцином на млечната жлеза.

 

Към момента мъже със злокачествени заболявания на млечната жлеза могат да получат хормонална терапия с други лекарствени продукти от групата на ароматазните инхибитори и LHRH-агонисти, които са включени в Приложение №1 на ПЛС и които са показани за прилагане и при мъже според кратката характеристика на продукта.

Коментари

Какво по-логично от това!  Млечната жлеза си е млечна жлеза! Дали функционираща или не! Тя е млечна жлеза! След като се напада от нещо! Лечението е влидно за всеки Индивид нападнат от отклонението!  Само един Тъп идиот би могъл да си помисли Обратното!