Публикация

Различни вируси бушуват, COVID-19 държи първенството

Различни вируси бушуват, COVID-19 държи първенството

Заболеваемостта от COVID-19 е водеща, като в момента се разпространява предимно подвариантът на Омикрон. В Европа също се повишава заболеваемостта от COVID-19. Масово, обаче, вирусът не се прекарва тежко, въпреки че хората не се ваксинираха.

 

Това каза проф. Ива Христова, директор на Националния център за заразни и паразитни болести, в студиото на „Твоят ден" по NOVA NEWS. Тя посочи, че над 2 месеца заболеваемостта от различни вирусни инфекции се повишава и вече е значителна. Препоръча на пациентите да се тестват, защото

ако сме болни от COVID-19, трябва да си останем една седмица вкъщи

Това е добре за организма, за да се възстанови по-добре, а и за да не заразяваме другите.

 
COVID-19 е сред основните причини от респираторните заболявания за хоспитализация, защото не при всички хора протича леко. Има редица усложнения, както от самия вирус, така и в резултат от други заболявания,

поясни Христова. Тя беше категорична, че вълната няма да достигне високите стойности отпреди. За София заболеваемостта е над 60 на 100 000 души, а в по-малките градове е дори 30 на 100 000. Освен това ще протича все по-леко, защото клетките на имунната памет пазят информацията. Нашият имунитет все по-бързо ще се включва и все по-бързо ще изчиства вируса, заяви професорът.

 

Тя поясни, че

в момента COVID-19 често протича с болки и възпаление на гърлото

„Дали ще слезе към долните дихателни пътища, ще засегне ли ушите и синусите е въпрос на усложнение. Тогава говорим за бактериална инфекция и може да има нужда от антибиотици", допълни тя.

 

Проф. Христова допълни, че грипът е широко разпространен и тепърва ще набира още по-голяма скорост. Тя допълни, че в момента циркулират и аденовирус и респираторният синцитиален вирус.

 

За да се предпазим, трябва да спазваме противоепидемични мерки. Проф. Христова каза, че

в края на януари се очаква пикът на грипа

125 на 10 000 души средно за страната са заболелите от грип към този момент, допълни тя. Очаква се повишението да е в пъти по-голямо от миналата година. За грипа също е добре да се тестваме, за да се приложат противогрипни препарати, но и да си останем вкъщи.

 

Тя напомни да се търси лекарска помощ.

Коментари