Публикация

Ученици даряват кръв във ВМА

Ученици даряват кръв във ВМА

Ученици, навършили 18 години и вече имащи право да дарят кръв, ще подкрепят инициативата на ВМА „Бъди един от нас: Дари кръв – спаси живот!”.


Идеята за акцията „Млади кръводарители“ е на Божана-Габриела Василева, ученичка в 11-и клас на 17 СУ „Дамян Груев” и участник в менторската програма ABLE Mentor. Габи я споделя със съученици и учители в нейното училище и намира положителен отзвук. Получава подкрепа и от Габи и от своя ментор Сара Бусари, студент по медицина в СУ „Св. Климент Охридски” и председател на АСМБ-СУ.

Кампанията „Млади кръводарители” е насочена към ученици от 12 клас, навършили пълнолетие

и ще се проведе в два дни – на 9 и 10 януари, между 9:00 и 12:00 часа, в Центъра по трансфузионна хематология на ВМА.

 

Насърчаване на безвъзмездното кръводаряване е една от мисиите ни. През последните години със задоволство отчитаме ръст в броя на хората, дошли да дарят за съвсем непознати хора. няма как да не ни радва и тенденцията все повече току-що навършили пълнолетие младежи да идват да даряват, коментира проф. Румен Попов, началник на Центъра по трансфузионна хематология на ВМА.

Всеки ден в България има нужда от кръв за пациенти с различни заболявания, травми и операции

Учениците от 12 клас са идеална възрастова група за кръводарители. Те са здрави и физически активни, което ги прави подходящи за даряване на кръв. Освен това, за много от тях това ще е първо кръводаряване и целта ни е да насърчим младежите от рано да възприемат кръводаряването като своя кауза, коментира от своя страна Сара Бусари.

 

Всеки участник ще получи сертификат за кръводаряване. За да се запишете, следва да попълните приложения формуляр: https://my.forms.app/form/658d3fc79ba8b70bdabe15e7

Коментари