Публикация

Тревожно висок процент диабетици спират самоволно лекарствата си от втора линия

Тревожно висок процент диабетици спират самоволно лекарствата си от втора линия

Почти 40% от хората с диабет тип 2 спират вторичните си лекарства в рамките на една година. Това сочи ново изследване, публикувано в American Journal of Managed Care.

 

Изследователите отбелязват, че 77% от хората, които приемат лекарства за диабет тип 2, получават метформин като първа линия на лечение. Въпреки това, много хора се нуждаят от вторични лекарства за дългосрочен гликемичен контрол.

 

Учените са наблюдавали 82 000 души, живеещи с диабет тип 2 между 2014 г. и 2017 г. Те са анализирали пет неинсулинови форми на лекарства за диабет и съобщават, че  38% от хората са спрели приема на лекарството при четири от петте лекарства, а при петото тази цифра е дори по-голяма.

 

Д-р Дейвид Лис, съавтор на изследването и научен сътрудник професор по обща вътрешна медицина в Северозападния университет Фейнберг и Училището по медицина в Чикаго отбелязва, че проблемът е особено сериозен при хора, приемащи агонисти на глюкагон-подобен пептид-1 рецептор (GLP-1 RAs). Това са клас лекарства, които се използват както за лечение на диабет тип 2, така и за намаляване на затлъстяването. 

За GLP-1 RAs лекарства, процентът на преустановяване сред участниците в проучването е по-висок от 50%

Изследователите посочват, че това може да се дължи на стомашно-чревните странични ефекти, понякога свързани с лекарството, включително гадене, повръщане и диария. Цената и методът на приложение на лекарството също могат да бъдат фактори.

„Тези лекарства се дават чрез инжекция. Много хора не обичат да си поставят инжекции. Те предпочитат да приемат перорално лекарство, ако могат, вместо да приемат инжекция“, казва д-р Дейвид Кътлър, лекар по семейна медицина в здравния център на Провидънс Сейнт Джон в Калифорния, пред Medical News Today.

Д-р Мерилин Тан, ендокринолог в Медицинския факултет на Станфордския университет в Калифорния, казва, че процентът на прекъсване не е изненадващ.

„Има много причини пациентите да изпитват трудности при придържането към лекарствата. Някои включват голямо натоварване с хапчета, странични ефекти от лекарствата, подозрения за липса на ефикасност и високи разходи. Пациентите с диабет често имат множество лекарства и сложни схеми на лечение. През повечето време диабетът не се проявява изолирано и пациентите често се нуждаят от лекарства за хипертония, хиперлипидемия и други медицински състояния. Много лекарства трябва да се приемат повече от веднъж дневно. Освен това, някои лекарства не могат да се приемат заедно и трябва да бъдат стратегически отделени от други лекарства. Някои лекарства трябва да се приемат на празен стомах, докато някои трябва да се приемат с храна, а други трябва да се приемат преди хранене. Режимът на лечение може да стане много сложен и натоварващ“, коментира д-р Тан пред Medical News Today.

Учените смятат, че хората, които са сменили или променили дозировката на своите лекарства, са го направили след консултация с лекаря си. Въпреки това е много вероятно

някои са прекратили лечението си, без първо да са говорили със специалист

Д-р Тан напомня, че може да се появяват допълнителни здравни проблеми, когато хората решат да спрат лекарствата си без подходяща консултация с техния доставчик на здравни услуги.

„Притеснително е, когато пациентите сами спират лекарствата или коригират дозите сами, без да обсъждат това с лекарите си. Погрешната комуникация относно дозите и придържането към лечението може да бъде опасна“, казва тя.

Цялото проучване можете да видите тук

 

По публикацията работи Бойко Бонев

Коментари

Ситуацията с  пероралните  диабетици  в  България  не  е  по- различна  от  описаната .

"Пациентите с диабет често имат множество лекарства и сложни схеми на лечение".
 Аз  цитирам  само  това  изречение  от  написаното  ,но  целият абзац  е  важен.!!! Режимът  на  лечение на  тези  диабетици  е  сложен ,натоварващ и   за  цял  живот. Това е вторична и третична  профилактика,която изисква  такъв вид лечение.  Затова, усилията  трябва  да  са в   превенцията и първичната  профилактика. Профилактика  на  преддиабета и  затлъстяването.Това  е най- важното.!!! Всички усилия  трябва  да  са  насочени там.