Публикация

Практически съвети за предпазване от хепатит А

За разлика от грипа и други вирусни заболявания, хепатит А не се предава по въздушно-капков път, т.е. чрез слюнка и носни секрети, а чрез замърсени с чревно съдържимо ръце, от които причинителят на болестта попада по храна, течности и различни предмети.


Когато здрав човек консумира такава храна или докосва замърсени предмети и след това пипа хранителни продукти, които поглъща, вкарва вируса в своя организъм.

Затова е важно да се спазват някои хигиенни правила:
1. Мийте ръцете си поне 30 секунди с вода и сапун преди хранене и изобщо след пребиваване на обществени места;
2. Измивайте отвън със сапун дори продукти, които по принцип нямате навик на миете, напр. банани, портокали, кофички с кисело мляко.
3. Не взимайте хляб, кифли и други неопаковани храни, ако продавачите ги пипат с голи ръце;
4. След пипане на пари, дори у дома, отново си измийте ръцете;
5. След прибиране у дома почистете мобилния си телефон с антибактериална кърпичка;
6. Не се хранете в заведения със съмнителна хигиена. Това си личи най-лесно по вида на тоалетните;
7. Консумирайте продукти и вода само от сигурни източници.

Паниката при разболяване от хепатит А е напълно излишна. Повечето хора се възстановяват напълно след около месец. Но постъпването в болница е задължително, за да се установи дали заболяването няма да протече по-тежко и да се лекува навреме.

Срещу хепатит А има качествени ваксини, но те трябва да се поставят, когато няма епидемия. В момента никой в епидемичните райони не знае дали вече не е заразен, защото преди появата на първите признаци минават между 15 и 40 дни.

Болестта се установява чрез преглед, изследване на чернодробните проби АСАТ и АЛАТ и на урината. При хепатит А чернодробните проби (трансаминазите) се увеличават драстично – при норма до 40 стават до няколко хиляди.

Коментари