Публикация

Лабораторно кръвно изследване доказва със 100% специфичност и 99% чувствителност рак на мозъка

Лабораторно кръвно изследване доказва със 100% специфичност и 99% чувствителност рак на мозъка

 

При невъзможност да се направи традиционна биопсия и недостъпност на образуванието лекарите вече ползват обикновен кръвен тест за диагностициране на глиални злокачествени заболявания. Тестът е наличен и в България, в столичната Хил клиник.

 

Мозъчните тумори, по-специално глиалните злокачествени заболявания, представляват значително диагностично предизвикателство. Те имат разнообразни прояви и инвазивния характер на настоящите диагностични процедури доста усложнява тяхната диагностика. Работата с пациенти с вътречерепно злокачествено заболяване често е симптоматично неспецифично и диференцирането на такива пациенти е сложно. Показателно за това, GBM се представя като спешна медицинска помощ по-често от всеки друг често срещан рак, което означава, че спешно са необходими ефективни стратегии за бърза диагностична стратификация на лица, които имат съответните симптоми. Освен това е критично да се разграничат GLI-M от NBT или метастази от други солидни тумори. Получаването на тъканна диагноза често е трудно и има добре известни и описани рискове. Досега стандартът беше хирургическа биопсия. Както всяко инвазивно изследване тя носи рискове, а често е и неосъществима при много пациенти поради усложненото им здравословно състояние или недостъпност на тумора. Сега вече е налице прост кръвен тест – само с няколко милилитра венозна кръв – който открива тези онкологични заболявания. 

 

Изследването Trublood Glioma може да се направи от понеделник до сряда в лабораторията на софийската Хил клиник. За него не се изисква никаква специална подготовка, освен стандартното взимане на 20 мл кръв на гладно и жадно. Това е кръвна биопсия, която открива циркулиращи глиални клетки (CGC). Използвайки патентована среда за обогатяване, тестът изолира и профилира тези клетки чрез мултиплексирана имуноцитохимия, точно разграничавайки злокачествени и незлокачествени мозъчни тумори. Той дори може да разграничи метастази на други солидни тумори. Тестът изисква само обикновено вземане на кръв, което го прави много по-малко рисков и по-достъпен от хирургичните биопсии. Не се финансира от НЗОК, но пациенти, които имат нужда от бърза диагностика могат да инвестират в него сами като стойността е 1850 евро.

 

Това изследване се определя от специалистите като значителен напредък в диагностиката на мозъчните тумори, особено при пациенти с неоперабилни или небиопсионни тумори. Той е в съответствие с настоящия фокус върху персонализираната медицина, като предлага персонализиран подход към диагностицирането и последващо по-адекватно планиране на лечението. Този подход няма за цел да замени традиционните методи, а да ги допълни, особено в трудни случаи.

 

ЗА ИНФОРМАЦИЯ: 02 439 3131

Коментари