Публикация

Плевенски лични лекари искат договори с университетската болница

Проблемът с осигуряването на спешна помощ на жителите на Плевен е почти решен.


Личните лекари вече са започнали да се интересуват от това, как може да сключат договор с УМБАЛ-Плевен, за да се обслужват пациентите им през нощта и в почивните дни.

Това съобщи изпълнителният директор на университетската болница, доц. д-р Димитър Стойков.  Той уточни, че повечето джипита от Първо и Трето ДКЦ, са съгласни с предложението, което им отправи болница  -  да  предоставят  данни за осигурените си пациенти, за които да плащат на лечебното заведение и да им се оказва неотложна  медицинска помощ.

Личните лекари според доц. д-р Димитър Стойков са осъзнали факта, че това е най-добрият вариант, защото в университетската болница пациентите ще имат на разположение апаратура, лаборатория, специалисти, както и възможността  за бързо и адекватно диагностициране на заболяването.

Според Наредба №40 на МЗ от началото на годината джипитата трябва да осигуряват медицинската помощ на пациентите си не само през деня, но и в почивни дни.

До сега те даваха дежурства в ДКЦ-та в града, но според новите изисквания, трябва да осигурят за болните  лабораторни изследвания, както и консултации със специалисти.  Това е трудно, а оптималният вариант е личните лекари да сключат договор с болницата и да плащат по 0,11 ст., които им се отпускат от МЗ. 

Така на пациентите няма да им се налага да се разкарват, а ще знаят, че ако джипито им е сключило договор, те ще се приемат без проблем от лекарите в Спешното отделение.

Доц. д-р Стойков обясни, че ще направи предложение до МЗ, както и до директора на НЗОК, за да разрешат това да се случи в Плевен.

В много други големи градове на страната –София, Пловдив и Врана, неотложната и спешна помощ е решена точно по този начин, уточни доц. д-р Стойков. Така според очакванията му от февруари тази промяна ще влезе в сила. На практика в Спешното отделение на болницата, ако стане тази промяна ще дежурят 7 лекари, обясни още доц. д-р Стойков. През спешното отделение за девет месеца са преминали над 20 000 болни.
 

Коментари