Публикация

Доц. Ивета Ташева: Бъдещето и на кардиологията е в персонализираната медицина

Доц. Ивета Ташева: Бъдещето и на кардиологията е в персонализираната медицина

Доц. Ивета Ташева е началник на Клиниката по кардиология в Софиямед. Разговаряме с нея по актуални въпроси от областта на кардиологията.

Доц. Ташева, срещате ли се още в клиниката със сърдечносъдови последствия от Covid-19 и кои са типичните хронични проблеми, които пандемичният вирус донесе?

Да, все още се срещаме с такива пациента. По-голямата част от тях свързват началото на оплакванията си с Covid-19. Една част са пациенти, които са преживели някаква форма на възпаление на сърцето – миокардит или перикардит, а други са такива, които в хода на Covid-19 са имали изостряне и влошаване на техните сърдечни проблеми, което носи своите последствия и до днес.

 

Все още се наблюдават в ежедневието и пациенти, които или в миналото, при боледуване от Covid, са имали пристъп на аритмия - най-често предсърдно мъждене, или сега, при актуално боледуване, са с новоустановен пристъп на аритмия. Разбира се същото важи и за други инфекциозни заболявания. Съществуват и малък процент пациенти, които са ...

Публикацията е за логнати потребители

Моля, регистрирайте се или влезте с вашия профил, за да прочетете цялата публикация.

Коментари

Някакви отзиви за НАД терапията за която Иво Петров си направи рефератче,каква е ролята и как се използва при вас и в България  Vericiguat за пред.мъждене