Публикация

Жени забременяват чрез най-модерния метод в света

Бъдещето в асистираната репродукция е зачеване по ин витро метод, но с минимални дози хормонално стимулиращи лекарства или в най-добрия случай без медикаменти.


Яйцеклетката се добива от естествения цикъл на жената или ако тя не може да я отдели, чрез лека медикаментозна стимулация на яйчника.

„В този случай той отделя едва две-три яйцеклетки, а не както е при пълния курс на сегашната терапия, при който лекарствата във високи дози тормозят и яйчниците, и цялата ендокринна система на пациентката“, коментира проф. Иван Козовски.

Той напомня, че всъщност новият значително по-щадящ организма метод вече се прилага в света и набира все по-голяма популярност.

Всъщност ние се връщаме там, откъдето всичко е тръгнало – Робърт Едуардс и Патрик Стептоу, които през 1978 г. стават „бащи“ на бебетата в епруветка. Разликата е, че сега технологиите са на много по-високо ниво, а фармацевтичните компании е време да отстъпят.

На новия по-щадящ и определено много по-евтин метод в ин витро лабораторията на проф. Козовски са се подложили десет жени, пет от които без или със съвсем малки дози лекарства са успели да заченат.

„При този метод се извличат една-две яйцеклетки, които се оплождат ин витро. Първоначално се трансферира само един ембрион, а другият се замразява. Естествено така процентът за успех е по-нисък, но с напредването на медицината това ще се коригира“, коментира професорът.

Той посочи, че заради минималните дози лекарства, усложненията са много по-малко, цената е доста по-ниска, а жената може да направи до 4-5 опита за забременяване в годината.

Коментари