Публикация

Кои са специализираните изследвания за диабет и нивата на кои микроелементи трябва да следим?

Кои са специализираните изследвания за диабет и нивата на кои микроелементи трябва да следим?

 

През януари и февруари 2024 г. медицинска лаборатория „ЛИНА” предлага високоспециализирани изследвания на намалени цени. Първите три са по метода *масспектрометрия и са насочени към диагностика на диабет и измерване на нивата на микроелементите в организма. Останалите три са *молекулярни анализи за откриване на лактозна непоносимост, високорискови типове човешки папиломен вирус и  хламидия трахоматис.

 

Изследванията се извършват в самостоятелните филиали на „ЛИНА” в страната. Таксата манипулация/транспортна среда е 2 лв.

 

*Масспектрометрия (ICP-MS)

 

Микроелементи съкратен – профил: мед (Cu); цинк (Zn); селен (Se) на намалена цена от  84.00 лв. на 68.00 лв.

 

Тези три микроелемента оказват голямо влияние на репродуктивното здраве и на  функцията на щитовидната жлеза при двата пола. Но това не означава, че добавки или медикаменти с тях може да се приемат без контрол. Трябва да се знае, че прекомерният им прием води до прояви на токсичност. Понеже точният им баланс е от особено значение за здравето, то е препоръчително нивата им да бъдат изследвани поне веднъж в годината.

 

При кои случаи да посетите лабораторията? Отговорът е: кожни раздразнения, проблеми с теглото, косопад, спазването на различни хранителни режими, проблеми с концентрацията, съсредоточаването или паметта, мускулна слабост, повишена уморяемост, анемии, често боледуване и други неспецифични симптоми и състояния.

 

Желателно е да не се пуши преди пробовземането, а приемът на хранителни добавки, които съдържат тези микроелементи, да бъде преустановен няколко дни по-рано.

 

Микроелементи разширен – профил: мед (Cu); цинк (Zn); селен (Se); йод (I); кобалт (Co)  на намалена цена от 113.00 лв.  на  84.00 лв.

 

Този пакет надгражда предходния, тъй като в него са добавени още два микроелемента – йод и кобалт. Йодът се изследва при заболявания на щитовидната жлеза. Причината е, че той е ключов за синтеза на тироидните хормони, които регулират тази жлеза с вътрешна секреция. Нивата на кобалт може да се проследят при подозрения за анемия, свързана с липса на витамин B12. Именно кобалтът е съставна част на витамин B12, който пък играе важна роля в производството на червени кръвни клетки. Изследването на кобалт е препоръчително и при заболявания на жлъчката и тънкото черво, защото те могат да доведат до намалени нива на абсорбция на витамин B12 (и следователно на кобалт) и да предизвикат дефицит на този витамин. Дефицитът на витамин B12 може да доведе до неврологични симптоми, като например тресене на ръцете или проблеми с баланса. Изследването на кобалт се използва за оценка на витамин B12 в тези случаи.

Желателно е да не се пуши преди пробовземането, а приемът на хранителни добавки, които съдържат някои от тези микроелементи, да бъде преустановен няколко дни по-рано.

 

Специализирана диагностика при диабет: C-пептид; proinsulin; anti GAD 65 (анти GAD 65 антитела) количествен на намалена цена от 142.00 лв. на 99.00 лв.

 

Тази профилактична кампания, която „ЛИНА” предлага за първи път, дава възможност за по-детайлна оценка на ендокринната функция на панкреаса. Подходяща е за пациенти с диабет като подпомага уточняването на типа диабет и оценката на ефикасността от лечението.Полезен диагностичен подход при изясняване на причината за тежки хипогликемични състояния и диагностицирането на някои тумори на панкреаса.

 

Повече за анализите в пакета

 

Проинсулинът се произвежда от бета-клетките на панкреаса и е основната форма на съхранение на инсулина. Голяма част от него се разгражда, което води до образуването на С-пептид и инсулин в еквимоларни количества. Една много малка част се освобождава в кръвта неразградена. Нивата на проинсулин, инсулин и С-пептид отразяват състоянието на бета клетките на панкреаса. При развитие на злокачествени тумори  на панкреаса, настъпва промяна в секрецията на проинсулин, който се отделя в много големи количества.

 

Кога може да се назначи изследване на проинсулин?

 

  • При съмнения за бета-клетъчен тумор (инсулином). Това е тумор на клетките на панкреаса, които произвеждат инсулин, който води до неговото свръх производство  и се проявява с много ниски стойности на кръвната захар. Нивата на проинсулин са важни за диагностиката и проследяване на лечението на инсулиноми.
  • Оценка на инсулиновата резистентност – в случаите, когато има съмнение за диабет тип 2 или други инсулин-резистентни заболявания като метаболитен синдром, синдром на поликистозни яйчници и др.
  • Диференциална диагноза – за разграничаване на видовете диабет или за разграничаване на екзогенно (от инжекции) или ендогенно (произведено от организма)  производство на инсулин.


Концентрациите на инсулин и С-пептид са тясно свързани, но не са идентични. Нивото на С-пептида е по-стабилен индикатор за секрецията на инсулина от бързо променящото се ниво на самия инсулин. Друго предимство на С-пептида е че чрез него може да се разграничи ендогенният инсулин от  този, въведен в организма чрез инжекции, тъй като исулиновите препарати, използвани при лечение на диабет, не съдържат С-пептид. Това позволява чрез този показател да се оценява функцията на панкреаса при пациенти, приемащи инсулин.

 

Тестът GAD-65 е специализиран серологичен анализ за откриване наличието на антитела срещу ензима глутамат декарбоксилаза-65, който е ключов компонент в производството на невротрансмитера гама-аминомаслена киселина. Тестът служи като отличителен белег за автоимунно медиирано разрушаване на бета-клетките на панкреаса, водещо да развитие на диабет 1-ви тип. Положителният тест за GAD-65, съчетан със симптоми на диабет като прекомерна жажда, често уриниране, отслабване на тегло и др. задължително трябва да се консултира с ендокринолог за изясняване на състоянието. Не всеки положителен тест за GAD-65 обаче означава диагноза диабет 1-ви тип. Този резултат показва един по-висок риск от общата популация за развитие на диабет, което може да се отложи във времето с редовен контрол и здравословен начин на живот. Тези антитела могат да бъдат открити години преди развитието на клинични признаци на диабет тип 1.

 

Важно условие при изследване на показателите от тази профилактична кампания е да бъдат извършени задължително на гладно. Някои лекарства като сулфанилурейни препарати могат да повлияят резултатите и приемът им трябва да бъде отчетен при интерпретация.

 

*Молекулярна диагностика

 

HPV - скрининг (високорискови типове) на намалена цена от 65.00 лв. на 53.00 лв.

 

Човешкият папилома вирус (HPV) е често срещана инфекция, която  се предава предимно по полов път, но също така и при контакт кожа – кожа. Статистиката показва, че над 80% от сексуално активните възрастни лица се срещат с него в даден момент от живота си.

 

Въпреки че са идентифицирани над 150 типа на HPV, само някои от тях са високорискови и за тях е известно, че причиняват здравословни проблеми като генитални брадавици и рак. Повечето високорискови HPV инфекции нямат симптоми и се изчистват от имунната система на организма в рамките на две години. Тъй като често липсват симптоми, жената може никога да не разбере, че тя или нейният партньор имат HPV. Въпреки това, при наличие на упорита HPV инфекция, някои високорискови генотипи биха могли да прогресират до преканцероза или рак. Ракът на маточната шийка е едно от най-често срещаните онкологични заболявания при жените по света. Известно е, че персистиращата инфекция на някои високорискови типове HPV е основната причина за цервикалния карцином. Когато HPV инфекцията персистира, нормалните клетки се превръщат в абнормни - периодът между инфектирането и развитието на рак на маточната шийка може да отнеме до 10-15 години, въпреки че при някои жени тази промяна може да се случи по-бързо. Както при всички видове рак, ранната диагноза е от ключово значение за успешното лечение и излекуване. Рутинният скрининг е една от най-важните стъпки, които можете да предприемете, за да разберете какъв е рискът от рак на маточната шийка при Вас.

 

HPV - скрининг (високорискови типове) е един от най-предпочитаните тестове за човешки папиломен вирус. Изследването включва общо 14 генотипа HPV: 16, 18, 31, 33, 35, 39, 45, 51, 52, 56, 58, 59, 66, 68, които причиняват 90% от цервикалните карциноми.  HPV - скрининг (високорискови типове)  открива наличието на ДНК на изброените високорискови типове, без да се конкретизира типа. Резултатът излиза като  положителен или отрицателен за високорискови типове HPV. Важно е да се знае, че човешкият папиломен вирус инфектира жените, но мъжете могат да бъдат преносители. Затова тестът може да се извърши и от двамата партньори.

 

Какви проби за необходими?

 

Жени - за изследването е необходим цервикален секрет - проба, взета от канала на маточната шийка от лекар акушер-гинеколог. Най-подходящият период е между 8 и 20 ден от менструалния цикъл. Не се препоръчва използването на вагинални душове, тампони и вагинални медикаменти най-малко 48 часа преди пробовземането.

 

Мъже - препоръчва се изследването да се проведе с уретрален секрет, взет от лекар. Допуска се изследване на простатен секрет и еякулат (отделени в стерилен контейнер след тридневно въздържание) или урина - необходими са 20-40 мл, първа струя от първа сутрешна урина.  Пробите за ДНК трябва да се доставят веднага в лабораторията или да се съхраняват на 2-8 градуса до 24 часа. Резултатът е готов до 3 работни дни.

 

Chlamydia Trachomatis DNA на намалена цена от 35.00 лв. на 28.00 лв.

 

Хламидията е една от най- разпространените  полово предавани инфекции, която може да зарази както мъже, така и жени. Хламидията се нарича тиха инфекция, защото  повече от една трета от носителите са асимптоматични и сред тях по-голямата част са жени.

 

При наличие на симптоми те се появяват обикновено 1-3 седмици след инфекцията, и най-често включват:  парене , често и болезнено уриниране, секреция или вагинално течение. Неоткрита и нелекувана навреме, тази инфекция  може да причини сериозни, трайни увреждания на репродуктивната система на  мъжа и жената, което да затрудни или направи невъзможно забременяване. Поради всичко изброено, профилактиката  е единственият сигурен начин инфекцията да бъде забелязана навреме.

 

Най-чувствителният и специфичен метод за откриване на хламидийна инфекция е PCR анализът.  При PCR тестът за хламидии (или ДНК тест) се търси ДНК на микроорганизмите в проба от гениталната система. За жени - цервикален секрет или урина, а за мъже - уретрален секрет, урина, еякулат, натривка от гланса.

 

Резултатите са готови до 3 работни дни.

 

Лактозна непоносимост (RT-PCR) на намалена цена от 84.00 лв. на 67.00 лв.

 

Това състояние представлява намалената способност да се усвоява лактозата, съдържаща сe в млякото и млечните продукти. То е провокирано от липсата на ензима лактаза, който разгражда лактозата до глюкоза и галактоза в тънките черва. Лаборатория „ЛИНА” предлага генетичен тест 7REAL-TIME PCR за лактозна непоносимост при възрастни MCM6: – 13910 T>C.  С напредване на годините способността на организма да усвоява глюкозата намалява в една или друга степен.

Изследването е подходящо за пациенти, които са забелязали, че имат коликообразни болки, подуване на корема, газове и диария след консумация на мляко и млечни произведения. Също при пациенти със синдром на раздразненото черво.

 

Няма специални условия и изисквания преди извършване на изследването. Резултатите за лактозна непоносимост трябва да бъдат тълкувани комплексно заедно с другите резултати от направените изследвания на пациента от лекар.

 

Такса манипулация/транспортна среда: 2 лв.

 

 

Коментари