Публикация

Кихавицата или смехът е по-опасен през грипния сезон

Питали ли сте се на какво разстояние достига кихавицата? Или дали можете да спрете разпространението на микробите при кашляне чрез закриване на устата с ръка?


Учени от Сингапур са се опитали да отговорят на тези въпроси с помощта на гигантско огледало и високоскоростна камера.

Оборудването е позволило на специалистите да наблюдават в реално време движението на капчиците при кашляне, кихане, смях и говорене.

Те се надяват, че експериментът ще помогне за по-доброто разбиране на разпространението на вирусите по въздушно-капков път и подобряването на контрола на инфекциите.

Известно е, че болният от грип може да зарази околните чрез кашляне или кихане, но малко се знае за разстоянията, които капчиците слюнка изминават, или обемът на въздуха и вирусите – „опаковани” в пръските.

Учените тествали скоростта и разстоянието на издишваните въздушни потоци, произведени от кашлица, кихане, смях, плач, пеене, говорене, хъркане и дишане.

Получените досега резултати показват, че смехът произвежда изненадващо силни, неорганизирани издишания, както и пеенето, но възникването на инфекция зависи от много други фактори, като например степенната на приспособимост на вирусите и имунната реакция, допълват учените. 

Коментари