Публикация

Лекарска грешка е причинила смъртта на 4-год. Гергана

Има лекарска грешка в случая със смъртта на 4-годишната Гергана Илиева.


Това показаха резултатите от проверката по случая на Изпълнителна агенция "Медицински одит" (ИАМО). Основната причина за фаталния изход е подценяването на състоянието на детето при повторния преглед от лекуващия му лекар на 15 декември 2010 г, съобщи МЗ.

На 8 декември миналата година детето е оперирано за отстраняване на сливиците от д-р Михаил Маджунов в МБАЛ „Царица Йоанна” в София. На следващия ден момиченцето е изписано от болницата. На 14 декември личната лекарка на детето го насочва за консултация към „Царица Йоанна”, тъй като от болка не може да отвори устата си.

На 15 декември то постъпва в болницата по спешност, тъй като започва да повръща кръв. Ден по-късно детето е изписано от д-р Маджунов в добро състояние по неговото мнение. На 23 декември детето отново повръща кръв и за пореден път е прието в болницата. В спешен порядък се предприема операция, но усилията да се спаси живота му завършват безуспешно.

Основните грешки, които са довели до смъртта на детето, са в подценяването на състоянието му след операцията от лекуващия лекар, сочат изводите от проверката.

При повторната хоспитализация на 15 декември не е обсъден вариант за ревизия на оперативната рана, нито веднъж до 23 декември не е определена кръвната група на детето.

Освен това не е оказан достатъчен контрол над лекуващия лекар от началника на детското отделение по УНГ в болницата – доц. Цоло Цолов. Също така при операцията не е обърнато внимание на резултатите от изследванията на урината, в отделението липсва алгоритъм за поведение при следоперативно кървене, детето е изписвано прекалено бързо и след двете хоспитализации (на следващия ден), а контролните прегледи са били след доста време – около седмица.

ИАМО е дала препоръки за отстраняване на допуснатите пропуски, ще бъдат съставени актове за административно нарушение по Закона за здравето и Закона за лечебните заведения. Те са в размер съответно от 300 до 3000 лв. и от 1000 до 20 000 лв.

Министърът на здравеопазването д-р Стефан Константинов нареди проверка на случая и от РЦЗ в София.
" }-->

Коментари