Публикация

Проверка откри документални нарушения в МБАЛ „Горна Оряховица”

На 3 декември 2010 г. министърът на здравеопазването д-р Стефан Константинов разпореди на Изпълнителна агенция „Медицински одит” (ИАМО) да извърши проверка в МБАЛ „Горна Оряховица” във връзка със случая на 17-годишната Боряна Георгиева.


Резултатите от нея показват, че са извършени редица документални нарушения при проведеното лечение на пациентката, съобщи МЗ.

На 28 ноември 2010 г. Боряна Георгиева от Лясковец е потърсила Спешна помощ заради силни болки ниско в корема, започнали преди два дни. Филиалът в Горна Оряховица насочва момичето в АГ-отделението на МБАЛ „Горна Оряховица” с данни за бременност в 6-7 лунарен месец. В болницата е направена ехография на пациентката и тя е настанена в родилна зала.

На изследването обаче липсват данни за точния час и дата на провеждането му, като и имената на пациентката. Според писменото становище на дежурния лекар – д-р Стефан Лазаров, той е направил епизиотомия (разрез, улесняващ раждането), пукнал е околоплодния мехур на момичето, от който са изтекли кално-зелени води. След това с един напън е изродил плод без видими признаци за живот, направил е абразио.

В историята на заболяването на пациентката обаче липсват данни за извършването на епизиотомия, за вида на околоплодните води, за плода – колко тежи, имал ли е признаци на живот, дишане, пулс, определяне на гестационната седмица по морфологични критерии и др.

Също така в официалната документация липсват данни за това дали е извършена реанимация, няма епикриза, данни за кръвната група на майката, не са изследвани хепатитните й маркери, въпреки че тези дейности са задължителни.

Освен това не е изпратен материал от абортивен плод за хистологично изследване. Констатирано е и разминаване в часовете на повикването на
Спешна помощ – час на тръгване - 15.40, час на пристигане - 15.50, и часа на прием в болницата – 15.20.

Липсва информация и за случая в рапорта на лекарите в АГ-отделението. Всички тези пропуски показват, че не са спазени медицинските алгоритми за поведение в подобни случаи. За констатираните нарушения ще се съставят съответните актове.

По случая тече досъдебно производство.

Коментари