Публикация

Нов подкаст, посветен на забременяването, стартира Болница ВИТА

Нов подкаст, посветен на забременяването, стартира Болница ВИТА

След няколко години успешно провеждане на Училище за родители в Болница ВИТА, в което специалисти отговаряха на въпроси и даваха съвети за отглеждането на децата, потърсихме нов начин да сме полезни на нашите пациенти, а и не само на тях. Тази година стартираме нов подкаст със заглавието „Забременяването – мисията (не)възможна”.

Защо избрахме тази тема?
Защото тя все още е „табу“ за много двойки, които губят ценно време в чакане преди да споделят за възможен здравословен проблем, за да получат съвет, че трябва да се консултират с репродуктивен специалист.

„Загубих години заради срам, невежество и грешни диагнози“, споделя майка на 7-месечно бебе, родено с помощта на екипа на „ВИТА Инвитро център“, след 5 години неуспешни опити и посещения при лекари, които не дават решения.

В практиката на нашите репродуктивни специалисти има комуникация със стотици жени, които посещават Центъра, загубили надежда да имат собствена рожба, след дългогодишни опити за зачеване по естествен път и отговори на неудобните въпроси на роднините, че ще имат бебе „когато му дойде времето“. Процесът на инвитро оплождане не винаги е лесен, а понякога той не е панацея, особено ако възрастта на жената е напреднала.

За съжаление много двойки пазят в тайна своите инвитро процедури, защото изпитват срам да споделят, че имат затруднения да станат родители, което също излишно ги натоварва. А лекарите са единодушни, че негативната или песимистична нагласа, както и прекаленото фокусиране върху бъдещото майчинство, не помагат на забременяването.

Има много примери за мъже, които отказват да се изследват, като насърчават жените си да правят опити за инвитро оплождане, но не приемат, че е възможно здравословният проблем да е техен. Затова във ВИТА Инвитро центъра лечението започва с изследване на двамата партньори – едва тогава репродуктивните специалисти търсят подходящо индивидуално решение.

Много са историите на двойките, които извървяват успешно пътя към щастливото събитие – раждането на дете. В новия подкаст нашите репродуктивни специалисти от ВИТА Инвитро център ще споделят своя опит, ще отговарят на конкретни въпроси. Ще ни гостуват също ембриолози, психолози, диетолози. В епизодите ще представим различни гледни точки, за да отговорим на един основен въпрос „Защо не мога да имам дете?“.

Нашата цел е да вдъхнем надежда на двойките, за да потърсят решение, вместо да не се поддават на самообвинения, депресия и тревожност. И най-вече - да не отлагат плановете за бременност, защото времето е най-големият враг на майчинството. Ще разберете защо още в първото издание на подкаста „Забременяването – мисия (не)възможна“, в който наш гост е д-р Лилия Димитрова, специалист по репродуктивна медицина и водещ лекар на ВИТА Инвитро център.

Д-р Димитрова има дългогодишна практика като репродуктивен специалист. Пациентите я оценяват като лекар с индивидуален подход, който не дава напразни обещания, но винаги търси начин, за да помогне на двойките.

Водещ на подкаста на ВИТА ще бъде акушерката от Родилно отделение Ева Павлина, която от години е лектор на Училища за родители.

Гледайте първия епизод на новия подкаст и следете изданията му всеки месец.

Коментари