Публикация

Опасен ли е за здравето принтерът?

Според редица изследвания работата в копирен център може да се окаже направо опасна за живота.


Учените все още не са съвсем единни по въпроса колко вредни са веществата, отделяни от лазерните принтери по време на печатане. Не е установено категорично, че те са истинската причина за образуване на рак. Произвежданите от петрол тонери обаче отделят вредни газове като бензол и толуол, а тяхното вредно въздействие е несъмнено, пише Дойче веле.  

Има ли алтернативи?
Отдавна е известно, че по време на работа компютърните принтери отделят летливи органични въглеводороди в значителни количества. Използването на специални филтри може да намали рисковете. Германският институт за оценка на екологичните рискове дори препоръчва принтерите във фирмите, за по-сигурно, да бъдат държани в затворени помещения.

Еко-фирми в последно време предлагат нов вид тонери за принтер, в които мастилото не е от минерален произход, а от биологичен: произвежда се от соеви зърна. Твърди се, че тези тонери не са вредни за здравето и околната среда, а са и по-евтини от мастилените. За съжаление все още има твърде малко производители на подобни материали.

Огромното предимство на растителните тонери е, че в тях изцяло отсъстват споменатите вече летливи отрови. Това допринася и за по-малкото замърсяване на околната среда.

Не само еко, но и изгодно
Какво е качеството на соевото мастило? При печатането със стандартно мастило, малките частици смола, съдържащи се в петролния продукт гарантират устойчивостта на отпечатаното върху хартията. Соевите масла обаче се справят с тази задача не по-зле, а качеството на печата не отстъпва ни най-малко.

В САЩ вече имат опит с тези материали, защото редица големи издателства са се пренасочили към тях по съображения за икономия. Твърди се дори, че качеството на цветния печат там се подобрило, откакто се ползва соята. Засега обаче има твърде ограничен брой производители на подобни тонери.

Коментари