Публикация

Голямо дарение ще спаси 50 живота

В болница „Св. Екатерина” бяха имплантирани кардиовертер-дефибрилатори на шестима пациенти.


Най-големият европейски производител в областта на електрокардиостимулацията „Biotronik” дари на Сдружението по кардиостимулация и електрофизиология 50 устройства, които в рамките на 3 месеца ще бъдат имплантирани на спешно нуждаещи се пациенти в цялата страна.

Стойността на едно от животоспасяващите устройства е над  20 000 лева, а НЗОК дава 2400. Тя плаща за консумативи 280 лв., а те струват около 2 000 лв.

Д-р Светослав Йовев, който извърши операциите, разясни, че специалният модерен пейсмейкър се прилага при застрашаващи живота аритмии. Сложното и скъпо устройство автоматично разчита опасния ритъм на сърцето и автоматично се опитва да го прекъсне.

„Без това устройство прогнозата е крайно лоша – според статистиката всеки трети пациент с такава диагноза умира вкъщи. Когато получихме дарението, установихме, че в листата на чакащите за такъв дефибрилатор у нас всеки втори е починал. Пациентите трябва сами да заплатят сумата за него и ако не могат да си го позволят - просто умират”, каза д-р Йовев.

Директорът на болницата проф. Генчо Начев подчерта специално жеста на фирмата-дарител и призова и други производители да го последват. „Такива жестове в трудни времена като днешните не се забравят. Това е животоспасяващо за някои пациенти с ритъмни нарушения, като много от тях са млади хора.

Част от случаите на внезапна смърт се дължат именно на ритъмни нарушения. Сърцето спира да изпомпва, получава се т.нар. фибрилацио и като остане без кръв 3-4 минути, мозъкът умира. А това апаратче отчита променената дейност на сърцето и прави електрошок”, каза проф. Начев.

България е единствената страна в ЕС, в която тези кардиовертер-дефибрилатори не се поемат от здравната каса.

Коментари