Публикация

Вероятната диагноза на крал Чарлз III

Вероятната диагноза на крал Чарлз III

Сред като британският монарх се подложи на планова операция по повод доброкачествена простатна хиперплазия, в официално съобщение обществото беше информирано, че по повод на тази операция при краля е установено друго, злокачествено заболяване, което не е свързано с простатата. 

 

Конкретната локализация и тип на злокачествения процес не бяха обявени. Но по медицинската логика и от наличната информация най-вероятно става въпрос за рак на пикочния мехур. 

Какви са аргументите в тази посока?

По повод на простатната хиперплазия кралят е бил подложен на уретро- и цистоскопия, при което са били огледани пикочният канал и пикочният мехур. Самата операция на простатата най-вероятно е била лазерна, чрез която да се намали обемът на жлезата и особено на частта, която притиска пикочния канал. За такъв тип интервенция говори сравнително краткият престой в болницата и бързото видимо възстановяване.

А при огледа на пикочния мехур е възможно да е бил открит злокачествен процес, който, при правилно поведение, е с доста благоприятна прогноза. Такива бяха и официалните съобщения - че кралят има всички шансове за излекуване. 

Терапевтичните възможности при рак на пикочния мехур

са различни и зависят както от хистологичния тип на тумора, така и от неговата точна локация и стадий. При злокачествени папиломи "на краче" дори е достатъчно тяхното цистоскопско отстраняване с последващо проследяване. Често се прилага локална химиотерапия в самия мехур. У нас много пациенти имат благоприятен резултат и от БЦЖ ваксина в тези случаи. 

 

Дали това е реалната диагноза, предстои да разберем, когато от Бъкингамския дворец преценят.

 

Екипът на CredoWeb желае на крал Чарлз бързо възстановяване!

Коментари