Публикация

Тайните на езика на тялото

Какво означава, когато свивате устни, кръстосвате крака или повдигате вежди?


Специалистът по езика на тялото Питър Колет разкрива как се изразяваме подсъзнателно със жестове:

ПОГЛЕЖДАНЕ НАГОРЕ
В момента, когато принц Чарлз трябвало да се врече във вярност на принцеса Даяна, той погледнал нагоре. Така той потърсил спасение - по точно помощ от небесата.

Независимо от религиозните убеждения, когато хората отправят поглед нагоре, те търсят помощ от небесата. Хората с високо самомнение също го правят, показвайки, че са във връзка с Всевишния.

МИГАНЕ
Честото примигване говори, че мозъкът работи извънредно. То е знак, че някой е разтревожен, възбуден или дори, че лъже, като че ли е в състояние на стрес и мисли много бързо. Например: „Трябва да се махна от тук” или „Той е много привлекателен” или „Ще ме разкрият”.

ПОЧЕСВАНЕ ПО НОСА
Този жест се свързва с лъжата. Когато човек не казва истината, той инстинктивно иска да прикрие устата си, от която излиза лъжата. Но тъй като това е прекалено очевидно, хората замаскират поставянето на ръката си върху устата с почесване по носа.
 
СВИВАНЕ НА УСТНИТЕ
Сърдитите хора често свиват устните си, защото това ги възспира да кажат нещо, за което после ще съжаляват. Така те се опазват да не издадат някаква тайна като подсъзнателно си мислят: „Не, по-добре да не казвам нищо”.

ХАПЕНЕ НА УСТНИТЕ
Тревогата се познава най-добре по устните. Ако искате да знаете дали някой е разстроен, или нервен, погледнете устните му.

Хапенето на устните, дали долната устна, или ъгълчето на устата с горните зъби, възспира хората, които не искат да говорят.

НАКЛАНЯНЕ НА ГЛАВАТА НАСТРАНИ
Това правят обикновено жените, когато флиртуват и искат да изглеждат по-привлекателни. С накланянето на главата си те  постигат 3 неща: ръстът им се смалява, приличат на бебе, което полага главата си на рамото на майка си и показват врата си. Тъй като вратът е една от най-уязвимите части на тялото, когато го открие жената все едно казва: „Вярвам ти безрезервно”.

МАЧКАНЕ НА УШИТЕ
Когато хората са разтревожени те посягат към ушите си, за да се успокоят. По меката част на ушите има много нервни окончания, които предизвикват приятно усещане.

ТРЪСКАНЕ НА КОСИТЕ
Това привлича вниманието. То издава младост и често се използва от по-стари жени, които искат да изглеждат по-привлекателни. Младите жени имат по-живи и гъсти коси, но с възрастта те губят свежестта си. Тогава жените разлюляват косите си, за да изглеждат по-млади.

ПОВДИГАНЕ НА ВЕЖДИТЕ
Повдигнати вежди и широко разтворени очи показва стряскане. Само повдигнати вежди говори за проява на интерес към някого или нещо.

СМРЪЩЕНИ ВЕЖДИ
Смръщването на веждите е доминиращ жест, който използват мъжете, за да кажат: „Аз съм шефът”.

РАЗКРАЧЕНИ КРАКА
Когато пътуват прави, хората се разкрачват, за да запазят равновесие.

Точно това показват хората, които заемат тази стойка при други обстоятелства: „Аз съм непоклатим и няма да променя мнението си”.

ПОКЛАЩАНЕ НА ТЯЛОТО
Когато хората искат да избегнат някакъв разговор, те пристъпват от крак на крак и изместват тежеста на тялото си от едната страна на другата, както и напред - назад.

Това често води до следната сценка – събеседникът подсъзнателно приема сигнала на тези движения и поглежда към чантата си. Поклащащият се разчита сигнала и закопчава сакото си, отсрещният човек взима палтото си и двамата се разделят.

Понякога мъжете правят това, докато разговарят с красиво момиче, за да покажат, че са енергични.

ПОЗА ГЕВРЕК
Наблюдавайте публиката на комедийно шоу. Сред нея ще откриете хора със кръстосани крака - единият допрян зад прасеца на другия. Позата на тези хора изразява: „Щастлив съм и се забавлявам, но искам да бъда невидим”. Те са се свили така, че да заемат колкото може по-малко място и се надяват да не бъдат забелязани.

КРЪСТОСАНИ КРАКА
Ако срещу вас стои някой много скучен човек с кръстосани като ножица крака, ви предстои една дълга отекчителна вечер. Тази поза казва: „Нямам намерение да помръдна”. По нея може да се разбере дали разговорът ще продължи, или не.

РАЗПОЛАГАНЕ НА ШИРОКО ПРОСТРАНСТВО
Ако се стремите към надмощие, заемете колкото може по-голямо пространство – разпръснете вестниците си, разперете ръцете си и разположете краката си в общото пространство. По този начин животните разширяват територията си, за да заплашват и доминират.

ОТВОРЕНИ РЪЦЕ
Откриването на дланите е приятелски жест, който показва миролюбие. Той подсказва възприемане, добри намерения и отвореност към нови идеи.

ПОЗИЦИЯТА НА КРАКА
Посоката, в която е поставен единият крак, показва мислите. Позицията на крака на човека ще ви покаже обектът на неговия интерес. Ако е насочен към вратата, той иска да си тръгне.

СВИТИ В ЮМРУК РЪЦЕ
Този жест е противоположен на отворените ръце – той показва чувство за самосъхранение и казва: „Внимавай, може да получиш един юмрук в лицето”.

ПРИКРИВАНЕ НА РЪЦЕТЕ
Хората, които не показват ръцете си, крият нещо и не желаят да се знае нищо за тях.

Коментари