Публикация

Доц. Нина Янчева-Петрова: Особености на лечението на ХИВ

Доц. Нина Янчева-Петрова: Особености на лечението на ХИВ

Стандартната терапия, с която се започва лечение на ХИВ е тройна комбинация от медикаменти. Това напомня в своя презентация „Лечение на хора, живеещи с HIV/СПИН в България“ доц. Нина Янчева-Петрова, Ръководител Катедра по инфекциозни болести при МУ-София и завеждащ Отделение за придобита имунна недостатъчност, СБАЛИПБ “Проф. Ив. Киров“.

 

Използват се два нуклеозоидни инхибитори на обратната транскриптаза плюс един интегразен инхибитор (2 NRTIs + 1 INSTIs). На мястото на инегразния инхибитор може също така да се използва протеазен инхибитор (2 NRTIs + 1 PIs) или един ненуклеозиден инхибитор на обратната транскриптаза (2 NRTIs + 1 NNRTIs).

 

Доц. Нина Янчева-Петрова отбелязва, че терапията е индивидуализирана, защото трябва да се преценят много фактори, като възрастта на пациента, има ли придружаващи заболявания и каква терапия приема за тях,

за да няма лекарствени взаимодействия

„Ако пациентът е ко-инфектиран с хепатит В, което не е рядко, винаги в терапията трябва да се използва специализиран нуклезоиден инхибитор, който е ефективен както срещу вируса на хепатит В, така и срещу ХИВ“, казва тя.

Ако пациентът е с бъбречно заболяване

трябва да се избягва един от нуклеозоидни инхибитори

на обратната транскриптаза, защото може да изостри бъбречното увреждане. Други медикаменти не се предпочитат при пациенти със сърдечносъдови заболявания.

 

При жени, които са в детеродна възраст или бременни, също не могат да бъдат прилагани всички режими. Трябва да се използват такива, които са безопасни.

Доц. Нина Янчева-Петрова посочва, че медикаментите срещу ХИВ се разделят в следните групи:

  • Нуклеозоидни инхибитори на обратната транскриптаза
  • Протеазни инхибитори
  • Ненуклеозидни инхибитори
  • Интегразни инхибитори
  • Инхибитори на навлизането
  • Капсидни инхибитори

Повечето от лекарствата ги има в България. Единствено най-новите не са одобрени. Част от тях са инжекционни препарати, като удобството при тях е, че се поставят на няколко месеца. Те обаче се предпочитат за употреба при пациенти, които не поддържат добре терапията си.

 

Други се използват като т.нар. „спасяваща терапия“ при хора, които са заразени с мултирезистентни щамове на вируса. За щастие, такива пациенти са единични случаи. По думите й, тогава се добавя медикаментите от групата на капсидните инхибитори или инхибиторите на навлизането.

 

Кои са конкретните медикаменти, в кои етапи от вирусния цикъл действат, както и каква е информацията в най-новото ръководство за лечение от октомври 2023 г. с неговите препоръчителни и алтернативни режими, можете да видите в презентацията на доц. Нина Янчева-Петрова.

Коментари