Публикация

Уникална технология за безоперативно поставяне на аортна клапа

Учени разработиха уникална технология за имплантиране на аортна клапа с помощта на катетър. Процедурата спестява на пациентите травмата от хирургическата намеса и значително редуцира общите разходи по лечението им.


Новата процедура се извършва с помощта на ангиографската система за сърдечна образна диагностика DynaCT 3D на Siemens, прецизно разработена, за да предоставя детайлни образи на торакса. Новата технология автоматично идентифицира зоната на аортната клапа в DynaCT устройството и я сегментира, т.е. елиминира от образа всичко, което не е от значение за процедурата.

С приближаването на протезната клапа, прикачена към върха на катетъра, уникален софтуер дава възможност за определяне оптималният ъгъл за поставянето й в желаната аортна зона. Когато протезата е в правилната позиция, във вътрешността на катетъра се надува балон, който я отваря и я притиска плътно към аортната стена.

Технологията е на път да сложи край на преждевременната смъртност при пациенти със заболяване на аортна клапа. Заболяването поразява 4% от населението над 65-годишна възраст в Европа. Голяма част от тях, поради напредналата възраст, са прекалено слаби, за да се подложат на хирургични интервенции и новата ултрамодерна технология за визуализация и управление се оказва  тяхната животоспасяваща алтернатива.

Според данните, изложени в последния брой на научния журнал „Pictures of the Future“, до момента процедурата е  извършена успешно на над 150 пациенти в Европа на средна възраст от 78 години. 

Коментари