Публикация

Ще останат ли без лекарства онкоболните в Пловдив?

Кметът на Пловдив - Славчо Атанасов, смята, че има реална опасност над 3000 онкоболни, регистрирани в Пловдив, но и от още две области - Пазарджишка и Смолянска, да останат без лекарства от следващия месец.


По данни на онкодиспансера в момента на отчет се водят 1500 болни,  толкова са и пациентите на Университетска болница Свети Георги.

Повечето от тях обаче не знаят все още, че скъпоструващите медикаменти за хормонална и химиотерапия, които досега са вземали от лечебните заведения, ще се получават от аптеката срещу рецепта, издадена от личния лекар.

По думите на ресорния зам.-кмет Александър Константинов последната доза лекарства от болниците ще бъде отпусната на 27 януари.

Припомняме, че новите правила се въвеждат след приетите промени в наредба №38 и касаят болните от рак на млечната жлеза, на ендометриума, на простатата и на бъбреците.

Зам. кметът обясни, че всеки един болен първо трябва да получи съответен докумет от лекуващия лекар-специалист в болницата, откъдето са получавани до момента лекарства.

Втората стъпка е да се подадат документите в Районата здравна каса, откъдето пък ще ги изпратят в НЗОК за одобрение и протокол за отпускане на скъпоструващия медикамент.

Чак след това пациентите трябва да бъдат уведомени на домашния си адрес и телефон, че им е издаден протокол, с който им е разрешено лечението. Въз основа на документа личният лекар трябва да издаде рецептата.

От общината обаче се притесняват, че аптеките масово ще отказват да дават безплатни лекарства, защото касата не им плаща редовно парите. ”Очертава се сериозен проблем, който ще застраши живота на стотици тежко болни хора, коментира Константинов.
 
От своя страна председателят на общинската здравна комисия д-р Лилия Учкунова поясни, че процедурата е изключително бюрократична и дълга, като неяснотите около документацията са много както за пациентите, така и за личните лекари, които и дасега не са информирани за новата процедура.

Според нея без отговор остава и въпросът как здравнонеосигурените пациенти ще могат да получат лекарствата, осигурявани досега от онкодиспансера.

Отношението на управляващите е скандално, тъй като лечението на онкоболните изисква задължително непрекъснат цикъл, а новата наредба застрашава живота им. Тревожна статистика сочи, че Пловдив е на едно от първите места в страната по брой на онкоболните, коментира още  д-р  Лилия Учкунова. 

Коментари